Kradljivac Breitwieser osuđen na četiri godine zatvora

FRANCUZ Stephane Breitwieser (31) osuđen je u četvrtak na četiri godine zatvora i na desetogodišnji izgon iz Švicarske zbog višestruke krađe umjetnina iz švicarskih muzeja u ukupnoj vrijednosti od oko 1,1 milijun eura, priopćio je Kazneni sud švicarskog kantona Gruyere.

Breitwieser je proglašen krivim zbog ´krađe i pokušaja krađe´.

Državni tužitelj Jean-Marc Sallin zahtijevao je kaznu od pet godina zatvora i desetogodišnji izgon iz Švicarske za optuženog.

Breitwieserov odvjetnik Jean-Claude Morisod tražio je pak ukidanje kazne te da se njegova stranka smjesti u bolnicu uz objašnjenje da je optuženik bolestan. Isto je tako odbijao koristiti izraz ´krađa´ već je zagovarao termin ´nezakonito prisvajanje´, tvrdeći da je njegova stranka zapravo uvijek htjela vratiti ukradene predmete.

Jedan je psihijatrijski stručnjak optuženog opisao kao ´infantilnog, asocijalnog i narcisoidnog´.

Breitwieser je odgovoran i pred francuskim pravosuđem za oko 70 umjetnina ukradenih iz francuskih muzeja i galerija te za 40-ak umjetnina ukradenih u još pet europskih zemalja.

Francuska, koja će voditi parnicu i za ostale zemlje, mora podnijeti zahtjev švicarskim vlastima za izručenje optuženika.

Pročitajte više