Michael Jordan postao prvi sportaš među Forbesovih 400 najbogatijih Amerikanaca

Foto: Profimedia

Košarkaška legenda Michael Jordan postao je prvi sportaš koji se našao na Forbesovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca. Šesterostruki NBA prvak, koji ima unosan ugovor o licenciranju s Nikeom i nedavno je prodao svoj većinski udio u Charlotte Hornetsima, došao je do nevjerojatne 3 milijarde dolara neto vrijednosti, ušavši u prostor rezerviran za mogule poput Elona Muska, Jeffa Bezosa, Warrena Buffetta i Kena Griffina. 

Nejasno je koje će točno mjesto Jordan  zauzeti kada se popis ažurira sljedećih mjeseci, no na prošlogodišnjem Forbesovom popisu bilo je 10 osoba s neto vrijednošću od 3 milijarde dolara na 359. mjestu. Michael Jordan tako je postao prvi profesionalni sportaš među 400 najbogatijih ljudi u Americi.

Forbes kaže da izračunava popis uzimajući u obzir sve vrste imovine, uključujući udjele u javnim i privatnim tvrtkama, nekretnine, umjetnine, jahte, avione, rančeve, vinograde, nakit, kolekcije automobila i još mnogo toga, a također se uzimaju u obzir dug i dobrotvorna davanja.

Samo sedam profesionalnih sportaša postali su milijarderi

Jordan je postao prvi afroamerički vlasnik momčadi kada je 2010. kupio Charlotte za 275 milijuna dolara, kada su bili poznati kao Bobcats. Prodao je svoj udio ovog ljeta za nevjerojatne 3 milijarde dolara, što je druga najviša prodajna cijena u povijesti lige.

Osim prodaje Hornetsa, Jordan je zaradio milijarde od svog ugovora o licenciranju odjeće Jordan Branda s Nikeom, prema kojem zarađuje 500.000 dolara godišnje plus 5% tantijema na svu zaradu Jordan Branda.

Samo 2022. Nike je izvijestio da je njegovo partnerstvo s Jordanom, koje je započelo u njegovoj početničkoj godini 1984., donijelo 5.1 milijardu dolara prihoda za tvrtku, što predstavlja nevjerojatnih 11% Nikeove ukupne prodaje.

Jordanova slava na terenu dovela je do uspjeha izvan terena, uključujući unosne potpise s Gatordateom, Hanesom, Chevroletom, McDonald'som, Ball Park Franksom i Wheatiesom, a proslavljeni košarkaš je jedinstven i po svojim sportskim sposobnostima i po financijskom stanju jer je status milijardera postiglo samo sedam profesionalnih sportaša.

Pročitajte više