Mitsubishijevi koncepti za Detroit

MITSUBISHI je u Detroitu izložio dva koncepta, kojima tvrtka najavljuje potpuno novu gamu modela. Među više od petnaest izloženih automobila, središnje mjesto zauzimaju dva koncepta, Eclipse Concept-E  i Sport Truck Concept.

Koncept modernog pick-up vozila razvijen je u suradnji s Chryslerom, koji ima dugu tradiciju gradnje ovakvih vozila. Kako je riječ o najpopularnijoj klasi u SAD-u, interes za konceptom je iznimno velik. Po svemu sudeći riječ je o nasljedniku modela L200, koji je vrlo popularan među ljubiteljima ovakvih vozila. Ukoliko zadrži osnovne linije koncepta L200 će biti zasigurno pravi hit, pošto konkurencija između ostalog i dalje njeguje konzervativne linije dizajna.

Koncept pokreće 4.7-litreni V8 motor, koji snagu na sve kotače prenosi putem 5-stupanjske automatike. Iako Sport Truck leži na kotačima promjera 22 inča, serijski terenac će imati nekoliko brojeva manje, baš kao i skromniji motor.

Najveća novost na konceptu je novi sustav sjedala, koji pick-up vozilima daje novu dimenziju u pogledu funkcionalnosti. Naime, kao i kod klasičnih automobila, stražnja sjedala je moguće pomicati uzdužno, a po potrebi i preklopiti i spremiti u podnicu.
 
Mitsubishi Eclipse Concept-E je predstavnik sportskih automobila budućnosti, koji bi prema nedavno objavljenim špijunskim snimkama, uskoro mogao krenuti u serijsku proizvodnju. Eclipse je jedan od modela, koji u Europi nije uspio ostvariti zapažen uspjeh, dok je u SAD-u popularan među mlađom publikom.

Nova generacija modela na tržištu će se pojaviti tijekom 2005. godine, a kao i modeli Galant i Endeavor, počivati će na platformi nazvanoj "Project America". Eclipse će se sasvim sigurno proizvoditi na američkom tlu, gdje se proizvode svi modeli namijenjeni tom tržištu.

Pročitajte više