Na Golom otoku - odmor iz pakla

HRVATSKA će možda ponovo otvoriti ozloglašeni komunistički zatvor na Golom otoku za turiste koji su voljni platiti za isprobavanje života političkih zatvorenika, što uključuje težak rad, ustajalu hranu i noći u zatvoru.

Na ideju o pokretanju takvog turizma došli su neki lokalni dužnosnici i bivši zatvorenici, koji su se čak ponudili da rade kao turistički vodiči.

“Ako želite proživjeti makar dio torture kroz koju su prolazili politički zatvorenici, slobodno dođite” - rekao je Josip Modrić, arhitekt koji promovira projekt, piše Associated Press.

Modrić je dodao kako će turisti biti obučeni u izvorne zatvorske uniforme, čekićem će tucati stijene i veliko kamenje a komade kamenja će raspoređivati oko zatvora. Osim toga, “zatvorenici” će dobiti pismeno priznanje o odsluženoj zatvorskoj kazni. 

U zatvor na Golom otoku jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito zatvarao je svoje političke protivnike, kao i one koji su se protivili njegovom komunističkom režimu. Zatvor je zatvoren od 1989. godine, piše AP.

Modrić želi izgraditi i gondolu koja bi Goli otok povezala s obalom i s obližnjim otokom na kojem je bio ženski politički zatvor. Gradsko vijeće još nije odlučilo hoće li ova inicijativa zaživjeti, a lokalni dužnosnici pitaju se kako bi se prodavao “odmor iz pakla”.

Modrić je dodao kako bi onima manje izdržljivijima bilo dopušteno da rade manjim intenzitetom, ali zato očekuje kako će se oni jači “ubiti od posla” na jakom suncu, prenosi AP.

“Naravno, nitko ne bio bi mučen, poput pravih zatvorenika”, zaključuje Modrić dodajući kako bi se sve događalo pod budnim okom stručnjaka.

Pročitajte više