Neki su smatrali da će Charles promijeniti ime. Jedno se najviše spominjalo

Foto: EPA

ISTOG trenutka kada je kraljica Elizabeta II. izdahnula, princ Charles, odnosno princ od Walesa, postao je kralj. Prije nego što je vijest o smrti objavljena britanskoj premijerki i ostalim premijerima Commonwealtha, članovi kraljevske obitelji poklonili su se novom kralju, a nasljednici su mu poljubili ruku.

Fraza "Kralj je mrtav, živio kralj" danas je glasila "Kraljica je mrtva, živio kralj", a simbolizira opstojnost monarhije, odnosno činjenicu da Velika Britanija ne ostaje bez kralja ili kraljice ni na jednu minutu.

Charles je odabrao vladarsko ime Charles III.

Prema kraljevskom protokolu, novi kralj će se u što kraćem roku uputiti u palaču sv. Jakova, gdje će ga dočekati Pristupno vijeće, odnosno skupina savjetnika monarha koja se još zove i Tajno vijeće. 

Proteklih godina u britanskim medijima se dosta špekuliralo oko vladarskog imena Charlesa. Dok su jedni smatrali da će postati kralj Charles III., neki su držali da bi mogao uzeti ime svog djeda Georgea i tako postati George VII., u hrvatskom prijevodu Đuro VII.

Dio stručnjaka koji je smatrao da bi Charles mogao promijeniti ime objašnjava to činjenicom da ni Charles I. ni Charles II. nisu imali hvalevrijednu vladavinu te da povijest o njima ne govori dobro.

Posljednji britanski kralj koji je promijenio ime te uzeo novo vladarsko bio je upravo George VI., otac Elizabete II., koji je rođen kao princ Albert.

Pročitajte više