Nigerijka iz Ilice koja gladnima poklanja hranu otkrila nam je zašto to radi

Foto: Index

AFRIČKI restoran MamaVeek's Kitchen u subotu je otvorio svoja vrata na novoj adresi u dvorištu Ilice 73, gdje se preselio s prethodne lokacije u Ilici 68. Iako smo stigli gotovo sat prije službeno najavljenog vremena za otvaranje, na natkrivenoj terasi u dvorištu već je sjedilo desetak gostiju. 

"Ljudi su došli i prije otvaranja. Otvaranje je u 16, a počeli su dolaziti već u 14:30. Ne žele otići dok im ne dam hranu. Sjede na terasi i čekaju, ali to je zato što osjećaju energiju i ljubav, nije samo zbog hrane. Lako je kupiti pizzu ili ćevape, i to je to", rekla je nasmijana vlasnica Nigerijka Okoli Kikelomo koja je u Hrvatsku stigla prije šest godina i ubrzo zatim otvorila restoran. 

Posebnost ovog restorana osim nama egzotične hrane je i u tome što Okoli nahrani svakoga, mogao on platiti ili ne. Radila je to, kaže, i u rodnoj Nigeriji. 

"Oduvijek to radim. U Africi sam to radila najviše zbog djece, ljudi su me znali po tome. Volim nešto vratiti društvu jer su i meni ljudi pomagali kad mi je bilo potrebno. Možeš nešto dati bez očekivanja da dobiješ nešto za uzvrat. To je blagoslov za onog koji daje. Osim toga, ljudi mi ponekad daju novac. Žele doprinijeti. Sad mi je malo prije čovjek platio obrok i ostavio 20 kuna", ispričala nam je. 

Ponekad, opet, dođu oni koji nemaju ništa, a Okoli im pomogne. 

"Ponekad napravim zabavu za one za koje znam da nemaju, nekim ljudima u Hrvatskoj sam pomogla s plaćanjem režija. Ja to volim raditi, a ljudi to cijene. To je način da im stavim osmjeh na lice", kaže ona. 

Ispričala nam je kako je odlučila da svaki dan svog života barem jednoj osobi stavi osmjeh na lice. 

"Bolje je ako ih je više, ali barem jednog na dan moram razveseliti", zaključila je. 

Ovdje je već šest godina i kaže da joj se sviđa Hrvatska. Već je četiri godine u braku s Hrvatom i sad ovdje gradi svoj život te pokušava ljude naučiti o svojoj kulturi. 

"Organiziram razne programe i radionice, kuham za njih, ali ih i učim kuhati afričku hranu. Volim jesti i hrvatsku hranu, a najdraža mi je sarma. Za nekog tko prvi put želi kušati afričku hranu preporučila bih jollof rižu. To je dobar izbor ako vam je pripremi netko tko zna kuhati. Radi se o riži s umakom od rajčice i puno povrća", objasnila je. 

Na upit je li joj bilo teško pokrenuti posao u Hrvatskoj odgovorila je: 

"Ako imaš sve papire, nije. Jedino što sam neke dokumente morala prevoditi. Surađivala sam s Crvenim križem pa sam već znala što mi treba, stoga nije toliko dugo trajalo."

Otkrila je da joj se u Hrvatskoj najviše sviđaju ljudi, a iako je imala nekoliko neugodnih situacija, kaže, nije to zamjerila. 

"Imam ovdje odličnih prijatelja, ima dobrih ljudi. Podržavaju me, čak i kad im je samima teško. Imala sam i nekih neugodnosti, ali imala sam ih i u Africi pa nisam dopustila da me to pogađa. Nisam to uzela k srcu. Ovo je sad moj dom i moram se naviknuti na njega", kaže Okoli. 

Iz Nigerije joj, tvrdi, najviše nedostaje sunce. 

"Ne volim baš zimu, ali volim snijeg. Bilo je predivno kad sam ga prvi put vidjela. Tad mi je bila 31 godina", rekla je. 

Pročitajte više