Nijemci djecu odgajaju potpuno drugačije od nas i zato su tako uspješni

Screenshot: YouTube

VELIK je broj Hrvata koji su bolji život odlučili potražiti u Njemačkoj, a još veći onih koji o tome razmišljaju. Jedan od najsnažnijih razloga za to jest budućnost njihove djece. Razlog njemačkog uspjeha leži i u načinu odgoja djece, koji je isprva iznenadio Amerikanku Saru Zaske. Svoje dojmove o odgoju djece u toj zemlji, koje je stekla na dječjim igralištima i vrtićima opisala je za magazin Time.

"Prvi put kad sam otišla na igralište u Berlinu, potpuno sam se izbezumila. Svi njemački roditelji bili su na jednoj hrpi, pili kavu, ne obraćajući pažnju na djecu koja su visila s drvenog zmaja na visini od pet metara iznad pješčanika. Gdje su jastuci od pjene da ublaže pad? Upozorenja roditeljima? Odvjetnici u tužbama za ozljede. 'Achtung, nein!' Viknula sam na lošem njemačkom, a i roditelji i djeca su me ignorirali. Suprotno predrasudama, većina njemačkih roditelja prava je suprotnost strogim roditeljima. Veliku važnost polažu na samostalnost i odgovornost. Oni roditelji u parku nisu ignorirali svoju djecu, oni su joj vjerovali", opisala je Sara.

Potom je otkrila koje iznenađujuće stvari roditelji u Njemačkoj čine.

Ne forsiraju djecu da nauče čitati

"Odgajatelji u vrtiću i drugi roditelji odgovarali su me od toga da djecu učim čitati. Rekli su mi da je to nešto što djeca uče zajedno kad krenu u osnovnu školu. Vrtić je mjesto za igru i razvoj društvenih vještina. Čak i u prvom razredu osnovne škole djecu se ne tjera da uče. Naša škola nudi pola dana nastave prekinuto s dva odmora na svježem zraku. Nemojte misliti da taj opušteni pristup znači lošu edukaciju. Prema istraživanju Udruženja za ekonomsku suradnju i razvoj, 15-godišnji Nijemci iznad su međunarodnog prosjeka u znanjima iz matematike, jezika i fizike", opisala je Sara.

Potiču djecu da se igraju s vatrom

"Zajedno s mojom uzbuđenom učenicom drugog razreda stigla je i obavijest. Radit će na projektu s vatrom. Bih li joj dopustila da pali svijeće i igra se sa žigicama? Zajedno palimo svijeće, na siguran način. Bilo je genijalno, ali ona je svejedno bila jedino dijete kojem roditelj nije dao da se igra s pirotehnikom za Novu godinu", istaknula je.

Puštaju djecu da svugdje idu sama

Većina osnovnoškolaca u školu ide sama, bez roditelja. Neka se čak voze i podzemnom željeznicom sama.

"Njemački roditelji brinu o sigurnosti djece, ali više brinu o prometu, nego o otmicama. Činjenice su na strani Nijemaca. Otmice su vrlo rijetke, cijele godine u Americi bilo ih je samo 115, prema izvješću Ministarstva pravosuđa. A hodanje okolo bez roditeljskog nadzora, odnosno neovisna mobilnost kako je nazivaju istraživači, jako je dobro za djecu", napisala je autorica.

Slave prvi dan škole

"Jedna berlinska prijateljica rekla mi je da u životu postoje tri najvažnija događaja, Einschulung (polazak u prvi razred), Jugendweihe (početak adolescencije) i ženidba. Prvi dan škole je povod za veliku proslavu subotom, koja uključuje Zuckertute, ogroman tuljac ispunjen svime, od olovaka, preko satova do slatkiša. Nakon toga slijedi još jedna zabava s obitelji i prijateljima. Prvi dan škole je nešto čemu se djeca raduju godinama, on označava veliku životnu promjenu i želju za učenjem", otkrila je.

Djecu svaki dan izvode van

"Njemačka izreka glasi: 'Ne postoji loše vrijeme, samo neprikladna odjeća'. Provođenje vremena na svježem zraku se promovira u školama, zbog toga postoji riječ vrtić u dječji vrtić. To je očito i na brojnim berlinskim igralištima. Bez obzira na to koliko je vani hladno ili tmurno, roditelji će zabundati svoju djecu i odvesti ih u park ili ih poslati da idu sama", pojasnila je Sara. 

Pročitajte više