Nova oskarovska kategorija postala je teška sprdnja

Press

PORTALI diljem svijeta ovih su se dana aktivno raspisali o novoj filmskoj kategoriju koju je Akademija odlučila uvesti. Naime, od ove godine prestižna nagrada bit će dodijeljena i najboljem najpopularnijem filmu. 

Očekivano, mnogi su ovu odluku dočekali na nož. S jedne strane su oni koji osuđuju Akademiju zbog pokušaja da opadanje gledanosti pokušaju popraviti nagradom koja djeluje kao da je preuzeta iz MTV-jevih nagrada, a s druge ih pak napadaju oni koji smatraju da nagrada koja se dodjeljuje paralelno s Oscarom za najbolji film podrazumijeva da se blockbusteri tretiraju kao manje vrijedni filmovi koji ne zaslužuju dijeliti istu kategoriju s "ozbiljnim" ili "pravim" filmovima. 

"Black Panther" kategorija

Tu su i oni koji smatraju da se radi o nagradi koja je osmišljena isključivo kao odgovor na popularnost Marvelovog blockbustera "Black Panther" koji, osim velikog uspjeha na kino-blagajnama, posjeduje i daleko veću važnost za Afroamerikance, ali zbog činjenice da se unatoč svemu ne tretira kao "pravi" film, Akademija stvara paralelnu kategoriju kako bi pronašla način da spomenuti film ipak nagradi. 

Kao prvo, Akademija oduvijek ima jedan veliki problem, a to je da filmovi koje nominiraju vrlo često nisu gledani, što kao posljedicu ima ogroman problem s gledanošću pa su dodjele Oscara s vremenom postale nešto kao dodjele Tonyja ili Porina (u hrvatskim okvirima) - nagrade koje su bitne isključivo dobitnicima spomenutih nagrada i apsolutno nikome drugom. 

Ukratko, nikoga nije briga hoće li film koji nisu pogledali, niti imaju namjeru pogledati, dobiti nagradu. 

Nepopularna kategorija najpopularnijih

No, njihova odluka da uvedu kategoriju najpopularnijeg filma se, nažalost, pokazala nepopularnom, jer su tako razočarali one koji su dodjele još uvijek pratili, a riječ je o filmofilima kojima je Oscara i dalje, iz tko zna kojeg razloga, bitan. 

Jedan od tih razloga svakako je preživljavanje nezavisnog filma koji u moru blockbustera putem Oscara dobiva medijski prostor i uspijeva ostvariti ponekad i pristojnu prođu na blagajnama. Nagrada za najpopularniji film već ionako postoji i ta nagrada je novac. 

Isto tako, pogledamo li listu najpopularnijih filmova svih vremena, vrlo brzo ćemo doći do nimalo šokantnog zaključka da su najpopularniji filmovi i dalje filmovi, a ne neka potkategorija koja nije dostojna "prljati" svetu kategoriju najboljeg filma. Štoviše, svaki od njih je ili nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma ili je tu nagradu osvojio, a jedini izuzetak je "Snjeguljica" koja je dobila počasnog Oscara. Dakle, u prvih deset nalaze se: Prohujalo s vihorom, Zvjezdani ratovi, Moje pjesme, moji snovi, ET, Titanic, Deset božjih zapovijedi, Ralje, Doktor Živago, Egzorcist i Snjeguljica. 

Show must go on

Ovo samo pokazuje koliko su članovi Akademije nepovezani s onime što se događa u pravom svijetu i koliko su njihovi pogledi na filmsku industriju zastarjeli i koliko im je teško pronaći ravnotežu između ponekad neizdrživog elitizma i populizma. Daleko bolja odluka bila je da maratonsko trajanje dodjele skrate na tri sata i u pauzama Oscare podijele onim manje bitnim kategorijama koje ionako nikoga ne zanimaju. 

Dobra odluka bila bi da nagrađuju i mnoge filmske djelatnike koje još uvijek zanemaruju (kaskadere) ili prestanu ignorirati briljantne glumce poput Andyja Serkisa samo zato što je u svoju izvedbu inkorporirao CGI.   

U isto vrijeme, u obzir treba uzeti i onu drugu stranu priče. 

Izuzmemo li činjenicu da Akademija ovim potezom sama sebi uskače u usta, ne smijemo zaboraviti da ova odluka nema apsolutno nikakav pozitivan učinak na filmove nominirane u obje kategorije najboljeg filma. Kao prvo, popularni filmovi neće postati neusporedivo popularniji zahvaljujući novonastaloj kategoriji, ali privuku li više gledatelja, neku korist mogli bi imati filmovi nominirani u klasičnoj kategoriji. Ovo je, ne zaboravimo, odluka koja je motivirana isključivo dodjelom u kontekstu televizijskog showa. 

Ideja filmske industrije oduvijek je bila i ostala prodaja ulaznica, bile one za popularne ili "nepopularne" filmove. Jedina zabluda bila je da Akademija doista drži do izvrsnosti. Nominalno, da, ali vrlo često radi se o političkim odlukama, načinu da se filmska industrija opere od rasizma ili seksizma ili klasičnom preseravanju s filmovima koji su ništa drugo nego klasični lovci na Oscare koji su s vremenom gotovo iščezli iz kolektivnog sjećanja i samo dokazuju da je sve ovo jedna golema predstava u sklopu koje se slavni međusobno tapšaju po leđima, govore si koliko su talentirani i dodjeljuju si zlato. 

Kvalitetni filmovi bit će kvalitetni neovisno o Oscarima. 

"Iskupljenje u Shawshanku" nominirano je za sedam Oscara, nisu osvojili ni jedan, ali nema tog Oscara (točnije, njih pet) koji će razvikanom i nagrađenom "Umjetniku" pomoći da se nametne kao relevantniji, trajniji i u končanici bolji film. Dovoljno je pogledati listu najvećih oskarovskih gubitnika kroz godine i bit će vam jasno da nagrade, u kontekstu povijesti, ne znače apsolutno ništa. 

No, to smo oduvijek znali. 

Činjenica je da bismo dodjelu Oscara trebali gledati kao ono što uistinu jest - televizijski spektakl. Oscari, pokazuju nam brojke, to već godinama nisu i ako im ovaj potez vrati barem dio gledatelja, to je odlično za Oscare kao televizijski show. Ipak, lakše je povjerovati da će ovo stvoriti kontroverzu za koju gotovo nikoga nije briga. Kategorija će se možda održati, a možda će iduće godine proširiti glavnu kategoriju za još pet filmova i ti će filmovi biti blockbusteri. 

Bilo kako bilo, borba za gledatelje će se nastaviti svim sredstvima.  

Pročitajte više