Ovi slavni Hrvati tražili su i dobili crkveno poništenje braka, kako im je uspjelo?

Foto/Screenshot: Vjekoslav Garić/Instagram/Youtube

OPĆE je poznato kako je crkveni brak puno teže poništiti nego onaj civilni, no nakon dugih i kompliciranih procesa, i to je nekima uspjelo, a među njima ima i slavnih Hrvata.

Nakon Thompsona i Danijele Martinović te pjevačice Pamele Ramljak, i Nina Badrić prije nekoliko godina uspjela je poništiti crkveni brak. Podsjetimo, Danijela i Thompson su u braku bili tri godine, a Nina Badrić i Bernard Krasnić čak šest. Pamela Ramljak u braku je bila godinu dana.

Crkveno poništenje braka, pogrešno nazivano "crkvenim razvodom", službeno je moguće samo u iznimnim situacijama. Crkveni brak se, dakle, ne može raskinuti, on može samo od svog početka biti nevaljan i Crkva ga može proglasiti ništavnim. 

Kanonsko pravo kaže da je brak od početka ništavan u Crkvi ako je riječ o otmici, o poligamiji, ako je jedan od partnera primio sveti red ili su partneri u krvnom srodstvu. Nadalje, brak je ništavan ako je jedan od partnera psihički bolesna osoba koja nije svjesna čina vjenčanja i stupanja u brak te ne može rasuđivati o bračnim obavezama.

Nevaljana je i ženidba sklopljena zbog sile ili velikog straha koji je zadan izvana, pa i nenamjerno, tako da je netko prisiljen izabrati ženidbu kako bi ga se oslobodilo, što bi otprilike značilo da osoba koja je nečim ucijenjena da bi se vjenčala u Crkvi zapravo i nije u braku.

Čemu toliko muke da bi se dobila prilika za drugo crkveno vjenčanje?

Jedan od razloga za crkveno poništenje je i "prešućivanje". Načelno, u praksi, ako je jedan od supružnika prešutio nešto što je krucijalno za brak ili za zajednički život, a riječ je o nečem većem ili o nečemu što bi moglo stvarati prepreke u zajedničkom funkcioniranju i ostvarenju braka, onda se redovito traži dokazivanje svega toga. Tu se običajno ubrajaju prešućivanje bolesti te impotencije i frigidnosti. Nameće se pitanje kako je moguće da bi netko godinama živio u braku koji je sadržavao barem jedan od gore navedenih značajki?

Ako poznate Bog združi, čovjek može rastaviti 

Kako je moguće da su nekad sretni brakovi na naslovnim stranama zapravo ništavni, tj. nepostojeći? Je li riječ o brakovima koji nisu bili brakovi ili se naši poznati jednostavno samo žele razvesti? 

Nema odgovora na to pitanje. Teolog s kojim smo razgovarali kazao nam je da Crkva inzistira na dokazivanju jednog od uvjeta poništenja braka i da, po dokazivanju, u roku od 45 dana izdaje rješenje o ništavnosti braka. Proces je besplatan otkako je na čelu katoličke crkve papa Franjo.

Pravoslavna crkva razvodi kao i država

U Pravoslavnoj crkvi ne morate tvrditi da niste konzumirali brak ili da vam je partner nešto prešutio. U SPC-u, kako smo doznali, razvod braka je moguć nakon što se obje strane izjasne da više ne žele živjeti u bračnoj zajednici. Crkva je dužna pokušati pomiriti supružnike, ali ako ne ide – ne ide, i razvod se dobiva kao i onaj civilni. 

 

 

 

 

Pročitajte više