Ovo je novih 7 čuda prirode!



U PETAK navečer objavljena je lista za Sedam novih čuda prirode, a natjecanje za izbor tih čuda počelo je još u srpnju 2007. godine u organizaciji fondacije "New7Wonders".  Glasanje je trajalo do 11.11. 2011. godine, a završeno je u 11:11:11 sati. Za objavu rezultata se čekalo simboličnih 7:07 sati poslijepodne po GMT-u  (20.07 sati po hrvatskom vremenu).

Sedam novih čuda prirode od sada su:

1. Amazonska prašuma


Ova prašuma proteže se na 7 milijuna četvornih kilometara Južne Amerike, a područje prekriveno drvećem iznosi 5,5 milijuna četvornih kilometara. Na području Amazone živi čak devet nacija, a ona predstavlja polovicu ukupnih kišnih šuma na svijetu. Osim toga, na njenom području živi najveći broj biljnih i životinjskih vrsta. Rijeka Amazona koja teče kroz prašumu najveća je rijeka na svijetu po svojoj veličini, a ono što je još zanimljivo jest da ne postoji niti jedan most preko rijeke u cijeloj prašumi.


2. Zaljev Halong


Nalazi se u Vijetnamu, a poseban je po 1969 otočića koji se nalaze u raznim veličinama i oblicima te čine površinu od oko 1.500 četvornih kilometara. Neki od otoka su šuplji pa se u njima nalaze predivne špilje dok drugi imaju "plutajuća" sela ribara koji u plitkim vodama hvataju preko 200 različitih vrsta ribe. Zanimljiv je i po tome što mnogi otoci na sebi imaju prekrasna slatkovodna jezera.



3. Iguazu slapovi


Iguazu otoci imaju jedne od najvećih slapova na svijetu. Protežu se preko 2.700 metara u polukružnom obliku. Čak 275 malih slapova čini jedan veliki koji se naziva "Vražje grlo" i ima pad od osamdeset metara! Nalaze se na granici između Brazila i Argentine, a okruženi su Nacionalnim parkovima tih država. U njima žive stotine rijetkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja.



4. Jeju otok


Jeju je vulkanski otok pa je, osim svojim neobičnim oblikom, zanimljiv i po broju kultura koje na njemu rastu. Zbog vulkanskog tla na njemu uspijeva izrasti gotovo sve što se posadi. Nalazi se u Koreji. To je njihov najveći otok, ali i najmanja provincija. Proteže se na 1.846 četvornih kilometara. Centralna točka mu je Hallasan, najviša planinska točka u Južnoj Koreji, a ima i vulkan koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.950 metara. Oko glavnog vulkana nalazi se još 360 kratera.



5. Nacionalni park Komodo


Nacionalni park Komodo svoje ime je dobio po jednoj nevjerojatnoj životinji koja živi tamo. Naziva se još i zmajolikim gušterom, a da ne hoda visoko na četiri noge bio bi vrlo sličan krokodilima. Osim zanimljivih gmazova, na njemu se nalazi još veliki broj vodenih životinja, a sam park rasteže se na 1.817 četvornih metara te uključuje otok Komodo kao i dva manja otoka, Rinca i Padar.



6. Puerto Princesa podzemna rijeka


Rijeka je locirana 50 kilometara od grada Puerto Princessa na Filipinima, a velika je 8,2 kilometra. Nalazi se u Nacionalnom parku River te utječe u južno Kinesko more. U podzemnim špiljama kroz koje prolazi nalaze se neobični i brojni stalagmiti i stalaktiti. Najduža je podzemna rijeka na svijetu. U nacionalnom parku u kojem se nalazi žive majmuni, gušteri te vjeverice.



7. Planina Table


Nalazi se u Južnoj Africi, a neobična je po tome što nema brojne planinske vrhove već gotovo ravnu plohu koja je nastala tijekom 6 milijuna godina izlaganja eroziji, a na njoj živi čak 1.470 vrsta životinja. Specifična je i po malim "cvijetnim vrtovima".



Dunav i Plitvička jezera nisu uspjeli ući među 28 finalista


Među 28 finalista našli su se i Grand Canyon, koraljni greben u Australiji, Kilimandžaro, Vezuv te brojni drugi. Iako je i Hrvatska imala svoje ljepote za utrku u užem izboru od 250 čuda, Dunav i Plitvička jezera nisu prošla u finale.




Na izbor se moglo prijaviti u čak 15 različitih kategorija: Životinjski rezervat, Kanjon ili fjord, Špilja ili jama, Obala ili litica, Šuma, Geološko nalazište, Glečer, Planina ili vulkan, Park prirode, Oaza ili pustinja, Prethistorijsko nalazište, Podvodni svijet ili greben, Voda ili more ili jezero ili rijeka, Slapovi i Ostalo.

Pročitajte više