Ovo se neće svidjeti katolicima: Evo što se krije u imenu Halloween

Foto: epa

SVIJET slavi Noć vještica, Halloween. Slavlje se posljednjih desetljeća proširilo na cijeli svijet iako se prvotno slavilo samo u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu. 

Katolički svećenici i veliki dio katolika u Hrvatskoj oštro se protivi obilježavanju ovog blagdana, a njegovo englesko ime zapravo se ne odnosi na vještice ni na demone. Postoje brojne teorije o podrijetlu imena Halloween, poput onih da je prvi dio riječi nastao od engleske riječi za pakao. No, to nije točno.

Naime, Halloween je skraćeni oblik arhaičnog engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve. U prijevodu to znači Sveta večer, noć uoči Svih svetih. Dakle, izvorni naziv blagdana odnosi se na kršćanski blagdan, a ne na vještice.

Hrvatski naziv Noć vještica

Hrvatski naziv za Halloween je Noć vještica, a nastao je zbog toga što su se, prema vjerovanju, na poganski sabat Samhain, u noći između 31. listopada i 1. studenoga, okupljale vještice na crni sabat. 

Blagdan Svih svetih nastao je prije više od 1200 godina. Proglasio ga je Papa Grgur III. u osmom stoljeću te je odlučeno da će se slaviti 1. studenog. Noć prije Dana svih svetih, noć keltskog blagdana Samhain, postala je poznata kao All Hollow’s Eve (u prijevodu "noć uoči Svih svetih"), što je kasnije skraćeno u Halloween.

Inače, u Republici Hrvatskoj Svi sveti obilježavaju se kao državni blagdan od 8. svibnja 1996. pod tim imenom. Prije toga je blagdan imao naziv Dan spomena na mrtve, a od 27. listopada 1989. do 25. ožujka 1991. zvao se Dan sjećanja na mrtve.

Pročitajte više