Evo što se jede u Australiji: Za neka jela ste sto posto već čuli

Foto: Shutterstock

PROTEKLIH se dana naveliko piše o Novaku Đokoviću, Australian Openu i njegovoj (ne)važećoj vizi. Kako ne biste čitali samo o tim teškim temama, odlučili smo istražiti što Australija nudi u gastronomskom pogledu. Imamo recepte za neka od najpoznatijih australskih jela.

Australska mesna pita radi se od lisnatog tijesta koje je punjeno mesnim umakom. Naravno, postoje razne varijacije tako da se nadjev može umjesto od mljevene junetine raditi i od piletine, šparoga, gljiva, sira, mesa krokodila, povrća ili morskih plodova, piše TasteAtlas na čijoj je listi najpopularnijih australskih jela mesna pita na petom mjestu. Recept je OVDJE.

Ako niste raspoloženi za kuhanje, uvijek možete napraviti sendvič, ali ovog puta na australski način. Njihov kontinentinalni sendvič (continental roll) nastao je pod talijanskim utjecajem, a sastoji se od hrskavog peciva punjenog sirom, talijanskim mesnim narescima (najčešće su to mortadela, salama i coppa - nešto kao naša sušena vratina) i raznih dodataka, od kojih su uobičajeni ukiseljeni patlidžan i sušene rajčice.

Avokado tostom prije par godina bili su zaluđeni mnogi, a i dalje traje rasprava je li to australski ili američki izum, piše TasteAtlas gdje je na listi popularnosti sedmo najpopularnije australsko jelo. Ako vam se baš avokado tost jede za doručak, OVDJE je najjednostavniji recept uz koji možete kombinirati koje god povrće i dodaci vam padnu na pamet.

Svi znamo za čupavce, a vjerujemo da je dobar dio vas već čuo kako oni potječu upravo iz Australije. Mekane kocke jednostavnog biskvita umočene u čokoladu pa u kokos obavezne su na skoro svim proslavama i vole ih gotovo svi. Dobro - osim onih koji nisu ludi za kokosom. Na TasteAtlasovoj listi najpopularnijih australskih jela su na četvrtom mjestu.

Postoje razne varijacije pa se tako pripremaju na ovaj način kakav je poznat svima nama, a moguće ih je prije umakanja u čokoladu prerezati, spojiti marmeladom, pa onda nastaviti uobičajeni proces - uvaljati ih u rastopljenu čokoladu pa u kokos. Klasični recept je OVDJE, a ako ste voljni probati nešto drukčije onda su za vas čupavci s bijelom čokoladom za koje recept možete pronaći OVDJE

Torta Pavlova je desert koji se sastoji od kore od bjelanjaka, tučenog slatkog vrhnja i svježeg voća, najčešće jagoda, malina i borovnica. Ime je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj, a vjeruje se kako je desert osmišljen njoj u čast za vrijeme jednog od njezinih posjeta Australiji 1920-ih godina. Torta je to koja je poznata u cijelom svijetu, a i na TasteAtlasovoj listi najpopularnije australske hrane je na prvom mjestu. Napravili smo Pavlovu i snimili pripremu tako da recept i video recept možete pronaći OVDJE.

Nešto što je također tipično za Australiju je Vegemite, gusti tamni namaz koji se radi od ostataka pivarskog kvasca i dodatka raznog povrća i začina, inače na TasteAtlasovoj listi deveto po redu najpopularnije australsko jelo.

Nastao je u Melbourneu 1922. godine, a najčešće se jede namazan na tost.

Najpopularnija australska jela i pića s portala TasteAtlas:

10. Kolač od vanilije

9. Vegemite

8. Duga crna kava

7. Avokado tost

6. Kava s mlijekom

5. Mesna pita

4. Čupavci

3. Granny Smith jabuke

2. Makadamija

1. Torta Pavlova

Svih sto najpopularnijih australskih jela i pića pogledajte OVDJE.

Ako isprobate bilo koji od ovih recepata, jelo svakako fotkajte i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.

Index Recepti

Pročitajte više