Pakistan želi da mu Facebook i Twitter pomognu u progonu nevjernika

Screenshot: YouTube

PAKISTANSKE vlasti poslale su zahtjev Facebooku i Twitteru, zahtijevajući suradnju u istrazi kojom se želi ući u trag ljudima koji vrijeđaju Proroka.

Chaudhry Nisar Ali Khan, ministar unutrašnjih poslova Islamske republike Pakistan, poslao je svog izaslanika u sjedišta obje spomenute kompanije, zahtijevajući pomoć pri istrazi. Kako javlja Telegraph, posebne policijske snage za nadzor ćudoređa zabilježile su jedanaest pakistanskih državljana čije se ponašanje na internetu kosi s učenjem Proroka.

Shodno nalazima, policija želi privesti i ispitati osumnjičene, za koje se vjeruje kako žive izvan Pakistana. Vlasti namjeravaju pokrenuti zahtjev za njihovim izručenjem čim im se točno utvrdi identitet, za što im je nasušno potrebna pomoć servisa na kojima su objavljivali blasfemične statuse.

BBC prenosi kako je Facebook obećao suradnju u sklopu svojih uvjeta i pravila, no s jasnom namjerom zaštite prava i privatnosti svojih korisnika; Twitter je odbio bilo što reći o ovom slučaju. Obje su društvene mreže često služile kao alat za organizaciju i koordinaciju prosvjeda širom svijeta, zbog čega su u nekim zemljama zabranjene. Upravo je Pakistan još 2010. godine zapriječio svojim građanima pristup Facebooku, jer su se ondje objavljivale karikature proroka Muhameda.

Prema važećim pakistanskim zakonima, svatko tko uvrijedi islam ili proroka Muhameda podliježe strogim penalima, pa čak i smrtnoj kazni.

Pročitajte više