Penis na tanjuru i perverzije na vazi kao umjetnička djela

MNOGI avangardni umjetnici koriste motive seksa i pornografije kako bi privukli pažnju publike, a dio kritičara takve radove ocjenjuje kao vrhunsku umjetnost.

U tom stilu čileanska umjetnica Paula Anguita na izložbi u Santiagu izložila je komplet od četiri tanjura od porculana "oplemenjenih" slikama penisa i vagine.

Novinarima je izjavila "kako njen rad mnogi smatraju odvratnim, ali ona želi provocirati publiku i pokazati da erotizam nije ništa nastrano."

U Engleskoj se transvestit Grayson Perry, koji svoje radove potpisuje kao Clarie, dugo vremena pokušao nametnuti vazama oslikanim uobičajenim motivima iz svakodnevnog života.

Kako ga nitko nije šljivio, sinula mu je nova ideja pa je na vazama počeo crtati napastovanje djece, pedofiliju i perverziju, a iskoristio je i teroristički napad na New York 11-tog rujna.

Ove godine čak može dobiti 20.000 funti jer je među kandidatima za poznatu Turnerovu nagradu s djelom nazvanim "Claire kao majka svih borbi" u kojem je na vazi oslikao sebe kao ženu u istočnoeuropskoj narodnoj nošnji s poluautomatskom puškom u ruci.

Pročitajte više