PETA: Nemojte ljude zvati svinjama ili zmijama, to vrijeđa životinje

Foto: Press

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) je postala predmet sprdnje na Twitteru nakon objave u kojoj je napisala da životinje vrijeđa kad se nekoga naziva svinjom ili zmijom.

"Riječi mogu stvoriti inkluzivniji svijet ili produljiti opresiju", napisala je u utorak organizacija za zaštitu životinja u tvitu koji je prikvačen na njezinu stranicu. "Nazvati nekoga životinjom pojačava mit o tome da su ljudi superiorniji od drugih životinja i opravdano ih zlostavljaju. Zauzmite se za pravdu odbijajući suprematistički jezik", poručili su.

Grafikon u tvitu pokazao je primjere uvreda povezanih sa životinjama za koje se smatralo da su "štetne" i "netočne". Uključuje kokoš (što se u engleskom koristi za kukavicu), štakora za cinkaroša, zmiju za kretena, svinju za nekoga tko je repulzivan i ljenjivca za lijene ljude.

PETA je također pozvala svoje sljedbenike da općenito razmotre da nikoga ne vrijeđaju - ljude ili životinje.

Ispod objave zaredale su podijeljene reakcije. "Životinje nisu potlačene tim riječima jer ne razumiju naš jezik. I nemaju pojam riječi i njihovo značenje", jedna je od reakcija.

"Šest godina sam vegan, molim vas prestanite nas sramotiti jer ispadamo smiješni", još je jedan od komentara.

"Ljenjivci su doslovno dobili ime po konceptu ljenjivca. Možete li se maknuti s ovoga, molim vas", pisali su drugi.

Neki su pisali i kako PETA takvim objavama pomaže antiveganima, a bilo je i šala na tu temu. "Mislim da PETA ima krticu u svojim redovima", "Polako, tigre", još su neke od reakcija.

Pročitajte više