Planet Hollywood nudi na prodaju kostime filmskih zvijezda

POZNATI lanac restorana Planet Hollywood, koji se nalazi u financijskim problemima, riješit će se dijela svoje goleme kolekcije filmskih suvenira, od toreadorskog kostima koji je nosio Rudolph Valentino do boksačkog dresa Roberta De Nira iz filma ´Razjareni bik´, nudeći ih na dražbi u subotu u Sothebysu.

Lanac restorana filmski uređenog interijera, koji bi se uskoro trebao spasiti od bankrota reorganizacijom, ponudit će više od 300 kostima na prodaju u aukcijskoj kući u New Yorku.

´Planet Hollywood prodaje dio svoje kolekcije od 40.000 kostima koje su između ostaloga nosile zvijezde poput Judy Garland, Audrey Hepburn i Yula Brynnera, jer su neki od restorana zatvoreni te nema dovoljno mjesta za sve suvenire´, izjavio je izvršni direktor lanca Robert Earl. ´Osim toga, želja je vlasnika napraviti mjesta za nove primjerke.´

´Zaključili smo da možemo prodati dio kolekcije jer prema našem mišljenju nema smisla čuvati njezin veći dio u skladištu´, dodao je Earl.

Prodaja predstavlja jednu od najvećih dražbi holivudskih uspomena u zadnjih pet godina, izjavila je ravnateljica odjela zbirki aukcijske kuće Leila Dunbar.

Među odjevnim predmetima koji će se naći na prodaji satenska je spavaćica koju je Rita Hayworth imala na slavnom plakatu iz Drugog svjetskog rata (predviđena cijena između 15.000 i 18.000 dolara) te Valentinov toreadorski kostim iz filma ´Krv i pijesak´ iz 1922., koji bi se mogao prodati i za 20.000 dolara.

Kožne boksačke rukavice i crni boksački dres koji je De Niro nosio u filmu ´Razjareni bik´ iz 1980., procjenjuje se na 2500 do 3000 dolara.

Prema procjenama Sotheby´sa, čitava kolekcija bi na dražbi uživo mogla doseći cijenu od 1,5 milijuna plus 400.000 dolara preko Interneta za televizijske suvenire koji će se prodavati sve do ponedjeljka.

Cjelokupna kolekcija lanca Planet Hollywood vrijedna je oko 30 milijuna dolara, rekao je Earl.

Od dražbe bi se trebalo prikupiti nešto novca za same restorane, no iznos vjerojatno neće znatno utjecati na financijsko stanje tvrtke čije je sjedište na Floridi.

Planet Hollywood, među čijim su osnivačima Arnold Schwarzenegger i Sylvester Stallone, danas ima oko 35 restorana u velikim gradovima kao što su New York, Pariz i Las Vegas, dok ih je u najboljim danima bilo više od 50.

Planet Hollywood prvi je put bankrotirao krajem 90-ih godina, a u listopadu prošle godine tvrtka je zatražila reorganizaciju uz obrazloženje da je na neuspjeh poslovanja utjecao teroristički napad 11. rujna.

Pročitajte više