Po čemu prepoznajemo Hrvata na godišnjem? Ovo samo naš čovjek može razumjeti

Foto: 123RF

SEZONA je godišnjih odmora, vjerojatno najdraže doba u godini većini Hrvata.

Svatko od nas za vrijeme godišnjeg ima svoje rituale, no neke stvari su nam svima zajedničke.

Po čemu možemo prepoznati Hrvata na godišnjem odmoru? Evo nekoliko situacija koje će samo naš čovjek razumjeti.

Kontinentalci kao Cristiano Ronaldo

Hrvati s kontinenta kreativni su u traženju osvježenja. U svakom dvorištu naći ćete montažni bazen ili bar neku "uradi sam" varijantu. Plastično bure za berbu grožđa može postati pravi mali dvorišni bazen, a ako imate drvenu bačvu, to je već pravo spa iskustvo. U jednoj takvoj nedavno se kupao čak i Cristiano Ronaldo, čime se pohvalio na Instagramu. Ono što naši Slavonci i Zagorci prakticiraju već godinama očito postaje trend i među svjetskim zvijezdama.

Rijeke pretvaramo u plaže

Osim kupanja u dvorišnim bazenima, na kopnu se kupamo i u rijekama i jezerima. Najveća kontinentalna plaža u Hrvatskoj je poznata osječka Copacabana ili od milja "Kopika". U Bistrincima kod Belišća na Dravi se organizira čak i prvenstvo Panonije u piciginu. Vukovarci na samo pet minuta čamcem od centra grada imaju adu, pješčani otok na Dunavu. Tamo se kupaju, kampiraju, igraju odbojku na pijesku, a u šali kažu: "Tko nema Dunav, dobro mu je i more."

Društvene mreže gore od selfieja

Preko ljeta svi postajemo influenceri. Ne propuštamo objaviti fotke s mora i zadiviti prijatelje preplanulim tenom, pogledom na more ili sadržajem tanjura u restoranu. Na Instagramu se jedva čekamo pohvaliti i novim kupaćim kostimima i ostalim ljetnim modnim kombinacijama.

Foto: 123RF

Bitno da se nešto okreće

Godišnji odmor zaslužuje da ga proslavimo. Kako drugačije, nego okretanjem janjca ili praseta. Tu su i roštilj ili gradele, meso ispod peke, pita ispod saća i drugi specijaliteti za prste polizati. Dežurati uz vatru nije nam problem ni usred ljetnih vrućina. Ionako znamo da ćemo se rashladiti pivicom, gemištom ili sladoledom.   

Oko jedne stvari ni na moru nema opuštanja

Znate onaj osjećaj kad ste na godišnjem, pogasili ste sve alarme i želite se napokon naspavati? Piši - propalo, budite se u šest ujutro, kao programirani za odlazak posao.

Nema veze, to je idealno vrijeme da pohrlite na plažu i zauzmete mjesto. Svi se na more dolazimo opustiti, no jedna stvar nekima je važnija od kvalitetnog jutarnjeg sna - strateško pozicioniranje ručnika i ležaljki.

Na moru i plaži – akcija!

Glavna morska aktivnost za mnoge je picigin, pa u nekim mjestima na obali rekreativci organiziraju čak i turnire u piciginu. Odlična prilika da obučete nove trendi kupaće gaće i pokažete isklesano tijelo pred zainteresiranom publikom.

Oni koji su skloniji mirnim i opuštajućim aktivnostima zadnjih nekoliko ljeta imaju novu zanimaciju. Riječ je o SUP-u, veslanju stojeći. Instagram feed pun je fotki ljudi na SUP-u i moramo reći da odlično izgleda ovaj novi trend na hrvatskim plažama.

Foto: 123RF

Za one kojima treba još neka opuštajuća aktivnost na moru tu je i ronjenje ili jednostavno izležavanje na luftićima u obliku flaminga, jednoroga ili čega god poželite. A kad se odlučimo odmoriti u hladu, svi postajemo intelektualci. Ljetnog štiva nikad dosta, a moždane vijuge često razgibavamo i uz križaljke ili sudoku.

Povratak s mora ne može bez janjetine

Jeste li doista bili na moru ako u povratku niste stali na janjetinu? Autocesta nam je donijela mogućnost da u svega nekoliko sati stignemo na more i s mora. No starije generacije osobito pamte staru cestu, koja itekako ima svoj šarm. Najveća prednost - svakih nekoliko desetaka kilometara novi restoran poziva vas na pečenog odojka ili janjetinu. Tko tomu može odoljeti?

Spajamo sve što se spojiti da

Hrvati toliko vole godišnji da smo postali pravi maheri u spajanju produženih vikenda. Možda ne znamo kad je rođendan našem bratu ili sestri, ali svi znamo datume ključnih praznika tijekom ljeta. Ova godina se po pitanju prilika za spajanje nije baš iskazala, pa mnogo blagdana i praznika pada na subotu i nedjelju. Bilo kako bilo, nagodinu se nadamo veselijem rasporedu na kalendaru.

Foto: Promo

Da doživljaj godišnjeg bude potpun, pobrinuo se Intersport koji je odlučio sve nas počastiti pravim ljetnim popustima. Uz ljetna sniženja u Intersportu opremite se za svaku od ovih ljetnih situacija.

Potražite sniženja ljetnog asortimana odjeće i obuće za muškarce, odjeće i obuće za žene, kao i opremu za vodene sportove. Krenite u lov na ljetne popuste, a cjelokupnu ponudu pogledajte ovdje.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Intersportom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više