"Osramoćena je": Sanji Vejnović poliklinika mora platiti 140.000 kn zbog fotografije

Foto: Instagram

GLUMICA Sanja Vejnović dobila je, nepravomoćnom presudom zagrebačkog Općinskog građanskog suda, ukupno više od 140 tisuća kuna naknade štete i troškova koje joj je dužna isplatiti jedna zagrebačka poliklinika, piše Slobodna Dalmacija.

Glumica je dobila presudu jer je poliklinika neovlašteno objavila njezine fotografije s iglom uperenom u lice, što, po presudi, "implicira da se tužiteljica podvrgava estetskim zahvatima poput filera, botoksa i sl., a uzimajući u obzir da se isto kosi s njezinim osobnim stavovima i poslovnim angažmanima u kojima zagovara prirodan izgled, prirodnu kozmetiku i tretmane, doista je narušen njezin ugled, čast i privatnost osobnog i obiteljskog života jer ispada da tužiteljica laže".

Veći dio novca,107 tisuća kuna, piše Slobodna, dobila je zbog izgubljene zarade, odnosno zato što je sud utvrdio da joj je zbog objavljenih fotografija propao jedan već dogovoreni poslovni ugovor.

Vejnović je u tužbi podnesenoj u studenome 2019. godine navela da su je početkom ožujka 2016. kontaktirali iz poliklinike s prijedlogom da bude njihovo zaštitno lice kampanje neinvazivnih tretmana, što je podrazumijevalo korištenje njezinih fotografija u promidžbene svrhe na internetskim portalima i u svim ostalim medijima. Glumica je zatražila da joj dostave prijedlog ugovora te ponudu honorara, no poliklinika je inzistirala da je prije sklapanja ugovora fotografiraju kako bi odabrali fotografije koje će koristiti u reklamne svrhe.

Nakon fotografiranja, umjesto honorara, ponudili su joj plaćanje u vidu besplatnih tretmana, što je ona, tvrdi se u tužbi, odbila te je izričito zabranila korištenje njezinih fotografija u bilo koje svrhe.

No, usprkos tome, poliklinika je tijekom ožujka 2016. godine, stoji u tužbi, na svojim internetskim stranicama iskoristila njezine fotografije na kojima se vidi ona s iglom uperenom u lice te su uklonjene tek nakon nekoliko upozorenja. No, u srpnju 2018. godine, navela je glumica, poliklinika opet, bez dozvole glumice, na svojim internetskim stranicama objavljuje njezine fotografije.

Iz poliklinike su, piše Slobodna, tvrdili da nisu oni ponudili glumici suradnju, već jedna agencija te da je dogovoreno da će Vejnović kao naknadu za korištenje fotografija dobiti besplatne tretmane za uljepšavanje.

Kada su fotografije rađene, glumica je, tvrdili su iz poliklinike, postavila dodatni zahtjev za tretmanom laserske lipolize podbratka, koji je jako skup i koji se njima nije isplatio pa su to odbili. Kazali su i da su prvi put uklonili fotografije, a drugi put su ih objavili navodno zabunom i "bez znanja i prepoznavanja tužiteljice na fotografiji".

"Našu internetsku stranicu, na mjestu gdje je pogreškom bila objavljena predmetna fotografija, u razdoblju od 1. siječnja 2018. godine do dana uklanjanja je posjetilo samo četvero ljudi, a fotografija igle blizu njenog lica objavljena u visokotiražnom časopisu u Hrvatskoj i u videu na YouTubeu imala je 482 pogleda, pa je nemoguće povjerovati da je postojalo bilo kakvo narušavanje ugleda", naveli su iz poliklinike.

Pročitajte više