Predebeli ste? Pilule na bazi izmeta uskoro bi vam mogle pomoći

Ilustracija: 123rf

U UPORNIM nastojanjima da pronađu čudotvorni lijek protiv pretilosti znanstvenici isprobavaju sve moguće kombinacije. Najnovija ideja je iskoristiti izmet mršavih ljudi brzog metabolizma te "sastojke" ubaciti u pilulu koja bi trebala pomoći pretilima da skinu višak kilograma, pišu US News.

Neobična ideja je pala na pamet znanstvenicima iz bostonske Massachusetts General Hospital, koji nastoje izolirati "dobre" bakterije iz probavnog trakta prirodno mršavih ljudi, kako bi ih prenijeli pacijentima s kroničnim viškom kilograma.

Kako bi mikrobi stigli do primatelja, liječnici moraju smrznuti izmet donatora, izvući korisne bakterije te ih ubaciti u pilulu koju pacijenti moraju uzeti oralno.

"Pilule su bez mirisa, bez okusa i nalaze se u dvostrukoj kapsuli kako bi se osiguralo da se ne rastope prije no što dođu na svoje odredište, u debelo crijevo", pojasnila je dr. Elaine Yu.

Testna skupina pilule na bazi izmeta će morati piti punih 12 tjedana, a znanstvenici se nadaju da će tako uspjeti ubrzati metabolizam ispitanika.

Pročitajte više