Predsjednik Turkmenistana otvorio luksuzne "toplice" za konje

PREDSJEDNIK Turkmenistana otvorio je novi luksuzni rehabilitacijski centar i odmaralište opremljeno bazenom, modernim medicinskim objektima i prostorijama s rashladnim uređajima i sve to samo za konje.

Doživotni predsjednik Saparmurat Nijazov, poznat kao Turkmenbaši ili otac Turkmena, potrudio se i stranim diplomatima pokazati novi luksuzni centar vrijedan 15 milijuna dolara u kojem su čak i štale opremljene rashladnim uređajima.

Na državnoj se televiziji moglo primjetiti da su "toplice za konje" svojom opremom kudikamo u kontrastu s ekonomskom situacijom u toj osiromašenoj srednjoazijskoj zemlji.

Nijazov je, inače, prošloga tjedna otpustio nekoliko ministara u vladi jer su zahtijevali veće plaće, koje iznose 70 dolara mjesečno i redovito kasne. Također je početkom mjeseca, u sklopu najavljene zdravstvene reforme, otpustio 15,000 medicinskih sestara koje namjerava zamijeniti ročnim vojnicima. Znao je on i ranije povući "zanimljive" poteze pa je tako ukinuo operu, zabranio zlatne zube, a rođendan svoje majke proglasio državnim praznikom.

Inače, novi rehabilitacijski centar namijenjen je posebice poznatoj i vrlo cijenjenoj lokalnoj pasmini konja - Ahal Teke.

Pročitajte više