Predsjednik Turkmenistana zabranio zlatne zube

TURKMENISTANSKI predsjednik rekao je svom narodu da zamijene zlatne zube bijelima, što je posljednja u nizu ekscentričnih zapovijedi nakon zabrane brade, baleta i cirkusa.

Predsjednik Saparmurat Nijazov, koji ima neograničenu vlast u zemlji u kojoj živi šest milijuna ljudi, gledao je u ponedjeljak jednu studenticu ustiju punih zlatnih zubi dok je čitala govor u njegovu čast na lokalnom sveučilištu.

"Sebildžan, nemoj se uvrijediti. Divno izgledaš sa zlatnim zubima, ali bi izgledala puno bolje s bijelima", rekao je Nijazov studentici, a prenijela je televizija. "Ovdje je ministar zdravstva koji je zubar. On će ti napraviti bijele zube".

Slične izjave Nijazova smatrale su se zakonom. Tako je već prije ove godine rekao da mu se ne sviđa kada studenti nose bradu i dugu kosu, i ubrzo na sveučilištu više nije bilo studenata s bradom i dugom kosom.

Zlatni zubi smatrali su se prestižem i relativnim bogatstvom u većim dijelom osiromašenoj post-sovjetskoj središnjoj Aziji i mnogi mladi ljudi stavljaju zlatne zube iako su njihovi prirodni posve zdravi.

Pročitajte više