Priča iza drvca na Trgu: "Posadila ga je pokojna baka, najviše mu se veseli djed"

Screenshot: YouTube

DANAS je i službeno otvoren Advent u Zagrebu, a na Trgu bana Jelačića osvanula su brojna božićna stabla, koja su tamo stigla ravno iz dvorišta Zagrepčana.

Upravo je smreka koja je godinama krasila dvorište ispred kuće Marka Matijevića, inače osnivača portala Srednja.hr, izabrana za onu koja će biti postavljena na najpoznatijoj i najuočljivijoj lokaciji na Trgu.

Kako je Matijević ispričao, iza smreke se krije divna obiteljska priča.

"Ta smreka je zasađena prije skoro 50 godina, točna je mjera 17.2 metra. Moja pokojna baka ju je posadila ispred kuće i iz Zrinjevca nam već godinama kucaju na vrata i mole da je damo gradu za Advent. Tako oni idu po kućama čim vide da netko ima dobro drvo. Oni su nama pristupili i uvijek smo ih odbijali jer je bilo dosta lijepo drvo, smreka je bila odlična, međutim počela se sušiti u zadnje vrijeme, pogotovo zadnja dva mjeseca. Čini mi se da se neka bolest dogodila na mnogim smrekama u gradu i oni su rekli da nam je ovo zadnja prilika da je damo", rekao je za RTL.

"Više nas ne bi molili jer bi se stablo previše uništilo, a tada bismo ga morali uklanjati o svom trošku. Ovako su se iz Zrinjevca pobrinuli za sječu i odvoz, a zauzvrat su nam ponudili sadnicu jele visoku između 2 i 2.5 metara."

"Sretni smo i ponosni što je naša smreka završila na glavnom trgu, to je moja baka, koja je prerano preminula, pazila i obitelj je sretna zbog toga. 50 godina nam je bila lijepa i sada će malo veseliti građane za Advent na tako prominentnom mjestu u gradu, a za 50 godina će biti možda neko novo drvo", dodao je.

"Najviše se veseli dida i ta starija generacija, koja je uz baku to i sadila, koji su doživjeli uz nju tih 50 godina. Oni su malo više pogođeni", zaključio je.

Pročitajte više