Redatelj jednog od najstrašnijih horora: "Inspirirala me ova istinita priča"

Screenshot: Youtube

NEBROJENO puta smo čuli fraze poput "život piše romane" ili da je "stvarnost čudnija od fikcije", a redatelji ovih filmova otkrili su da su ih za njih inspirirale upravo priče iz stvarnog života. Od noćne more koja ubija i stravičnih zvukova smrti u džungli do ubojice anđeoskog lica, ovi su filmovi utemeljeni na pričama (i jednoj legendi) iz stvarnog života. 

1. Strah u Ulici brijestova

Redatelj Wes Craven je bio toliko opsjednut pričom o izbjeglicama čiji je sin patio od noćnih mora toliko ozbiljnih da su ga na kraju možda i ubile da ga je to inspiriralo za jedan od najpoznatijih horor filmova "Strah u Ulici brijestova". 

Priču o obitelji koja je preživjela polja smrti u Kambodži te uspjela pobjeći u SAD i nastaniti se u Los Angelesu redatelj je pročitao u L.A. Timesu, a u jednom je intervjuu otkrio da ga je upravo ona inspirirala da snimi film o "noćnoj mori koja ubija". 

"Rekao je roditeljima da ga je strah spavati jer ga proganja biće koje će ga ubiti pa je danima pokušavao ostati budan. Kad je konačno zaspao, roditelji su odahnuli, misleći da će biti sve u redu i da je kriza prošla. No usred noći su čuli vriskove. Kad su stigli do njegovog kreveta, već je bio mrtav. Umro je usred noćne more. Dječak koji ima stravične vizije koje nitko od odraslih ne može priznati postao je centralna tema 'Straha u Ulici brijestova'", ispričao je Craven. 

2. Džungla

Film "Džungla u kojem glumi Daniel Radcliffe", zvijezda "Harryja Pottera", baziran je na priči o bivšem izraelskom vojniku Yossiju Ghinsbergu koji je s nekoliko prijatelja početkom osamdesetih krenuo istraživati džungle u Boliviji. No njihova avantura nije prošla prema očekivanju. Yossi se uspio odvojiti od prijatelja i zalutati u džungli, a tada počinje njegova noćna mora. 

"Rekao mi je da mu je najgore bilo noću, to je bio nevjerojatan strah. Tad izlaze svi predatori, a džungla je puna grebanja i vrištanja, zvukova životinja koje ubijaju jedne druge", ispričao je redatelj Greg McLean. 

3. Mothmanova proročanstva

Legenda o Mothmanu, čudovišnom čovjeku moljcu, započela je na jednom groblju u Zapadnoj Virginiji gdje je nekoliko svjedoka primijetilo lik stravičnog čovjeka s krilima. 

Nešto kasnije dva para prijavila su da je biće "humanoidnog oblika, crvenih očiju koje su mu se nalazile na prsima i velikih krila" počelo pratiti njihov automobil. 

Tijekom godina na tom su se području sve češće počela javljati svjedočanstva o pojavi čudovišta, a sve je kulminiralo kad se 1967. urušio most iznad rijeke Ohio, a u toj je nesreći, za koju su okrivili Mothmana, život izgubilo 46 ljudi. 

Nakon toga se, navodno, Mothman nikad više nije pojavio. 

4. El Angel

Priča o mladom Argentincu Robledu Puchu, krvoločnom ubojici anđeoskih crta lica, inspirirala je film "El Angel". 

Punch je osuđen za 11 ubojstava i čak 25 drugih kriminalnih djela, a trenutno služi doživotnu kaznu. 

Već u srednjoj školi počeo je s pljačkama, a iza sebe nikad nije ostavljao žive svjedoke. Čak su i njegovi sudionici nestajali pod čudnim okolnostima. 

Dijagnosticirana mu je psihopatija popraćena ispadima bijesa, a navodno i u zatvoru ispoljava čudno i agresivno ponašanje. Još uvijek ga smatraju preopasnim da bi se mogao vratiti normalnom životu pa još uvijek nije zaradio mogućnost prijevremenog puštanja na slobodu. 

Pročitajte više