Renata Sopek za Index savjetuje kako se riješiti stresa i otkriva kako "puni baterije"



KAKO smo ovog tjedna brojne poznate pitali na koji način se nose s monotonom jeseni, depresijom i sveprisutnim stresom, zamolili smo i Renatu Sopek, TV voditeljicu, ali i fitness instruktoricu da s nama podijeli kako se ona s istima nosi te koje konkretne savjete ona nudi. Renata nam je otkrila i što njoj uvijek može popraviti stvar te koji su dobri načini da se "ispušete".

Što tebi uzrokuje najviše stresa i napetosti?

Tisuću i jedna stvar koju moram obaviti svaki dan, a dan je za to sve prekratak. Prebrz životni ritam je glavni problem, ali još uvijek sve stižem!

Jesi li ikad zapala u stanje depresije?

Nisam nikada.

Što savjetuješ ljudima u borbi protiv depresije?


Svakako stručnu pomoć. Vjerujem da osoba često ne može sama ni prepoznati problem. Obitelj i najbliži kroz razgovor sigurno primijete neke promjene u ponašanju osoba koje pate od depresije pa je preporuka da zajedno potraže pomoć jer se lakše nositi s problemom ako nisi sam.



Što savjetuješ protiv stresa?

Mislim da je to na individualnoj razini, a vezano je uz neke male rituale koji opuštaju osobu. Meni je trening dobar ispušni ventil nakon kojeg se uvijek osjećam odlično, čitanje knjige navečer, nakon napornog dana me također opušta... Važan je i san jer se odmorni lakše nosite s današnjim tempom života.

Što misliš koji su glavni uzroci stresa danas?

Ubrzan tempo života, obaveze kojih je ponekad toliko da se ne možete s njima nositi, posao kojeg čovjek često "nosi" kući, umjesto da ondje vrijeme kvalitetno provodi s obitelji.

Postoji li efikasan način da se izbjegne kronični umor i melankolija tijekom jeseni?


Morate moći naći vremena za sebe! Pritom mislim na potreban odmor i provođenje vremena s dragim ljudima. Potrebna je dobra organizacija, ali može se! Naravno i pozitivan stav nije zanemariv.

Što ti uvijek može popraviti dan?

Vrijeme provedeno s meni bliskim osobama, šetnje s mojim psićem... To mi puni "puni baterije"!

Pročitajte više