Rusija kupila britansku mini-seriju "Doktor Živago"

RUSKA televizija otkupila je raskošnu adaptaciju "Doktora Živaga" Borisa Pasternaka, romana koji je u autorovoj rodnoj zemlji izazvao mnogo kontroverzi, javlja BBC.

ITV-jeva mini-serija smatrana je velikim uspjehom kad je prikazana u Velikoj Britaniji 2002. godine, s više od šest milijuna gledatelja koji su se uključili u složenu ljubavnu priču smještenu u vrijeme Ruske revolucije.

Ruski Kanal 1 dobio je od Pasternakove rodbine, koja polaže prava na njegovo djelo, dozvolu da prikaže seriju, izvješćuje Guardian. Obitelj se složila da se serija prikaže pod uvjetom da sudjeluju u TV diskusiji nakon prikazane serije.

"Doktor Živago", prvi put objavljen na Zapadu 1958. godine, bio je zabranjen u Rusiji tijekom više od tri desetljeća jer je uzburkao komunističke duhove. Pasternaku je dodijeljena Nobelova nagrada za književnost 1958. godine, ali ju je morao odbiti zbog prosvjednih reakcija u domovini.

"Doktor Živago" nije objavljivan u Rusiji sve do 1988. godine, a Pasternaku je tek posmrtno priznato da je napisao remek-djelo. Umro je 1960.
S glumcima Samom Neilom i Keirom Knightley u glavnim ulogama, TV drama je koštala 8,5 milijuna funti, a financirana je novcem iz V. Britanije, Njemačke, Italije i SAD-a.

Rusija nije poznata po tome da daje velike svote novca za kupnju programa, ali rijetki britanski uvoz uključuje i trilere Agathe Christie i Poirota.

"Priča o Živagu" jedan je od prvih slučajeva prodaje britanske drame na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Prije je tržište djelovalo uglavnom na bazi robne razmjene, ali sada se tu nalazi tržište koje se sve jače razvija", izjavila je za Guardian Nadine Nohr, izvršna direktorica Granada Internationala.

"Posao sklopljen s Kanalom 1 je vrlo dobar, ali on ne bi mogao biti postignut bez suglasnosti Pasternakove ostavštine".

Pročitajte više