Scenarist "Mućki" ostavlja mogućnost nastavka

PITANJE nadmašivanja zlatnih dana serije "Morecambe and Wise" ili Kraljičinog govora, postalo je božićnom institucijom na britanskoj televiziji, javlja BBC ovih dana.

Kad se "Mućke" prikazuju na sam Božić, milijuni gledatelja uključuju male ekrane kako bi pratili najnoviju božićnu priču o Delboyu, Boycieu, Triggeru i obitelji Trotter.

Ovogodišnja epizoda pod nazivom "Sleepless in Peckham" (Besana noć u Peckhamu) bila je 20. božićna epizoda, a možda i posljednja.

Autor serije John Sullivan ipak odbija isključiti mogućnost nastavka avantura omiljenih likova iz Peckhama i njihove drage žute krntije.

"Nisam rekao da je ovo zadnje", izjavio je Sullivan. "Rekli smo to 1996. i napravili od sebe budale. Nakon nekoliko tjedana znali smo da se vraćamo."

"Sleepless In Peckham" zadnji je dio trilogije koja je počela s epizodom "If They Could See Us Now" 2001. godine, a nastavila se prošle godine sa "Strangers On The Shore" (na hrvatskoj televiziji prikazana ovog Božića pod naslovom "Neznanci na obali").

Trilogija prati pojedinačne sudbine Trotterovih nakon što izgube status milijunaša i zabunom prokrijumčare ilegalnog imigranta iz Francuske.

U najnovijoj epizodi želi ih se izbaciti iz zgrade nakon 22 godine, ako ne budu mogli vratiti ogroman porezni dug. Sullivan opisuje ovu epizodu kao "vrlo sadržajnu".

"Dela Porezna uprava tereti za 53.000 funti i obitelj se mora preseliti negdje drugdje. Trigger je opsjednut Dosjeima X i Bliskim susretima i mnogo vremena provodi gledajući u nebo. Mislim da čeka da se njegov svemirski brod vrati", kaže Sullivan.

75-minutna epizoda snimljena je prije 18 mjeseci, iako Sullivan često ostavi prostora da se u zadnji čas izmijene neke stvari.

Sullivan se bavio scenografijom na BBC-ju prije nego što je 1970-ih počeo pisati seriju "Citizen Smith" s Robertom Lindsayjem u glavnoj ulozi. Njegovi vlastiti uzori u pisanju komedija su Ray Galton i Alan Simpson, autori komičnih serija "Half Hour" i "Steptoe and Son" s Tonyjem Hancockom u glavnoj ulozi.

Sullivan je također provodio subotnja jutra gledajući Stanlija i Olija u kinu, i taj legendarni par je imao velik utjecaj na likove Dereka i Rodneyja Trottera.

Čak ako ova epizoda bude posljednja to nije kraj za Del Boyja. Sullivan radi na prethodnici serije, koja se događa u 1960-ima, a prati roditelje Trottera i Del Boyja kao tinejdžera.

Zanimljivi podaci vezani uz "Mućke":

- Enn Reitel, Jim Broadbent, Robin Nedwell i Bill Murray bili su potencijalni tumači lika Dela.

- "Mućke" se prodaju diljem svijeta i prevode na mnoge jezike.

- Mala uloga napisana je za Sir Anthonyja Hopkinsa, no on je bio previše zauzet filmom "Kad jaganjci utihnu".

- Poznato žuto vozilo na tri kotača Trotterovih kupio je vlasnik muzeja Keswick Peter Nelson za 995 funti.

- Boyceijevo ime predstavljeno je u epizodi "Bolest i zdravlje" kao Aubrey.

Pročitajte više