Schroederov polubrat izdaje tjednik na papirnatim maramicama

NAKON višegodišnje nezaposlenosti, polubrat njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, Lothar Vosseler je u trenutku kada mu se konačno pružila prilika da počne raditi kao prodavač kruha, dobio ponudu za drugi, unosniji posao: postat će pomoćnik urednika prvog lista koji će se izdavati na papirnatim maramicama.

Pedesetsedmogodišnjeg Vosselera angažirat će berlinski scenarist Ernest Buck, glavni urednik jedinstvenog satiričkog tjednika koji bi trebao izlaziti pod nazivom Buergertrichter. Vosseler će biti specijalni suradnik za pitanja o životu aktualnog njemačkog kancelara. Prvi broj u prodaji se očekuje 5. studenoga.

"Gdje možete obrisati nos u maramicu s tekstom i fotografijama o kancelaru a da ne završite u zatvoru?",

retorički se pita Buck, izdavač prvog časopisa koji će izaći na papirnatim maramicama. Buck je ujedno i koautor Vosselerove biografije koja će izaći pod nazivom "Kancelar, nažalost moj brat, i ja" koja bi se u prodaji trebala naći krajem prosinca.

Paket s deset papirnatih maramica prodavat će se za 95 centi u 50.000 kioska u cijeloj Njemačkoj. Na osam stranica mini-tjednika bit će otisnute Lobharove i Gerdove zajedničke fotografije, uglavnom iz djetinjstva. Pet prvih brojeva Buergertrichtera donijet će neke dijelove knjige, točnije obiteljske fotografije iz Vosselerova albuma. "Zašto Njemačka ne bi saznala nešto o mojem i Gerdovu djetinjstvu. Na taj mu način ne mogu naškoditi", kaže brižni brat.

No, Buck tvrdi da je knjiga puna kritika te se u njoj, radi usporedbe iznose Schroederove izjave u vrijeme kada je pripadao političkoj oporbi i one aktualne, kada obnaša kancelarsku dužnost. Zanimljivo je da Vosseler o svojoj namjeri nije obavijestio Gerda 2. listopada kada su se čuli telefonom zbog majčina rođendana. "Teško je doći do njega. Već će doznati iz medija. Možda će ga razveseliti anegdote iz našeg djetinjstva", nada se Vosseler.

Buck misli da se kancelar Schroeder srami svojeg polubrata. Primjerice, nije ga pozvao na četvrto vjenčanje s novinarkom Doris Koepf, niti je Vosseler ikad posjetio njihov dom u Hanoveru. Vosseler priznaje da se na knjigu pod nazivom "Kancelar, nažalost moj brat, i ja" odlučio zbog novca. "Nakon višegodišnje nezaposlenosti novac mi uistinu treba".

Pročitajte više