Singapur: Privatni istražitelji prate djecu

RODITELJI u Singapuru sve češće se obraćaju privatnim istražiteljima kako bi saznali što njihovi potomci rade dok starijih nema kod kuće.

Praćenje se ne provodi samo na ulici, već i na internetu, jer roditelji strahuju sbog mogućih posjeta pornografskim internet-stranicama. Istražitelji kažu da roditelji u većini slučajeva nemaju razloga za zabrinutost pošto djeca uglavnom igraju igre na internetu ili razmjenjuju poruke s prijateljima.

Međutim postoje i drugačiji slučajevi. Jedna je majka od privatnog istražitelja doznala da se njen sin star 15 godina na internetu predstavlja kao 30-godišnjak i zavodi žene te dobi.

Psiholozi se protive ovakvoj praksi. "Praćenje što dijete radi na internetu je poput čitanja njegovog dnevnika" kaže dr. Daniel Fung zamjenik pročelnika na odjelu za psihologiju djece i adolescenata pri Institutu za mentalno zdravlje u Singapuru.

"Djeca, pogotovo tinejdžeri, traže i trebaju poštovanje. Ako djeca otkriju da su se roditelji ponašali na neprimjeren način (prema njihovoj intimi)...otuđit će se od roditelja", upozorava dr. Fung.


Pročitajte više