Stariji dječaci ipak predstavljaju problem

RODITELJI koji ne dopuštaju svjim kćerima da se viđaju sa starijim dječacima možda ipak imaju pravo, jer je jedno istraživanje u SAD potvrdilo da su djevojke koje se druže sa dječacima starijim od njih sklonije pušenju te konzumiranju alkohola i droga.

Istraživanje provedeno na 1.000 tinejdžera pokazalo je da prijatelji utječu na ponašanje pojedinca, objavio je Centar za ovisnost i zlouporabu tvari (CASA) na sveučilištu Columbia.

Istraživanje, koje CASA provodi svake godine, pokazuje da što više vremena tinejdžer(ka) provodi sa mladićem ili djevojkom koji su spolno aktivni, to su veće šanse da konzumira cigarete, alkohol ili droge.

Povezanost je posebno izražena kod djevojaka koje imaju partnera starijeg dvije ili više godina. Prema rezultatima istraživanja, alkohol konzumira 58 posto djevojaka koje imaju mladiće starije od njih dvije godine, dok je taj broj kod parova iste dobi 25 posto.

U skupini djevojaka koje imaju starije mladiće 50 posto ih je jednom ili više puta pušilo marihuanu, dok je u "istodobnoj" skupini to rdilo osam posto ispitanica.

Pročitajte više