Stephen King je ponovno "in"

TEŠKO je objasniti iznova pobuđen interes za djelima popularnog autora horor literature jer njegov rad već dugi niz godina pokazuje očite znakove posustajanja.

Bilo kako bilo, izgleda da je Hollywood nanovo otkrio filmski potencijal opusa legendarnog Stephena Kinga čija su djela zaslužna za neke od najboljih (Iskupljenje u Shawshanku, Zelena Milja, Isijavanje), ali i neke od najgorih filmova koje možete pronaći na tržištu (The Lawnmower Man, Dreamcatcher, Silver Bullet).

U ovom trenutku, Ron Howard, Akiva Goldsman i Brian Grazer aktivno guraju prilično ambiciozni filmski i TV projekt "Dark Tower", tu je remake odličnog "The Stand" koji je dosad doživio solidno televizijsko uprizorenje, razgovara se o remakeu "Firestartera" i "Maximum Overdrivea", a čini se da će i "Groblje kućnih ljubimaca" ponovno zaživjeti na velikom platnu.

Obećavajući projekt "Dark Tower" u ovoj fazi još je samo megalomanska ideja koja će se pokazati izuzetno zahtjevnom, ali i isplativom za uključene glumce s kojima se trenutno još samo pregovara (u igri su, navodno, Christian Bale, Javier Bardem i Viggo Mortensen).

Tisuću i sto stranica dug roman "The Stand" također bi trebao doživjeti filmsku verziju, a jedino je pitanje hoće li se u konačnici raditi o jednom ili više filmova. Šestosatna mini-serija iz 1994., u glavnim je ulogama imala Garya Sinisea, Roba Lowea i Molly Ringwald, a teško je predvidjeti kako će ovaj opširni predložak funkcionirati u filmskoj verziji koja ipak mora biti razumne dužine. U isto vrijeme Universal i Dino De Laurentis Co. priprema filmsku verziju "Firestartera", ali uz mnoštvo promjena jer smatraju da Kingova djevojčica sa telekinetičkim sposobnostima nije dovoljno "eksplozivna" za današnju publiku. Verzija iz osamdesetih u glavnoj je ulozi imala tada maloljetnu Drew Barrymore, a oni koji su pročitali knjigu i pogledali film, vrlo dobro znaju da "Firestarter" zaslužuje daleko bolji filmski tretman.

Ponovnu adaptaciju navodno bi trebao doživjeti i "Maximum Overdrive" (inače utemeljen na romanu "Trucks"). Sam King još je 1986.režirao istoimeni film koji je, najblaže rečeno, kriminalno loš, a i pisac je kasnije zaključio da ga je njegova tadašnja ovisnost o kokainu navela da snimi ovaj, kako je sam rekao, "moronski film kojeg se danas jedva sjeća".

Posljednji u nizu je "Pet Sematary", načelno grozan trash horor koji je za razliku od ostalih na popisu, ipak imao zavidan broj fanova. "LA Times" navodi da će se scenarija dohvatiti Matthew Greenberg (koji je već imao iskustva s Kingom, zahvaljujući scenariju za "1408"), a u redateljskoj stolici trebao bi se naći još uvijek neimenovani, ali popularan režiser. Sve u svemu, bit će ovo zanimljiva godina za Stephena Kinga, a vrijeme će pokazati hoće li ova "Kingmanija" stati samo na ovim projektima ili možemo očekivati i remakeove "Silver Bulleta", "Trkača", "Djece kukuruzišta" ili popularne serije "It". 

Pročitajte više