Seksologinja otkrila koliko se parovi često seksaju i koji je broj ključ sretne veze

Screenshot: YouTube

SEKSOLOGINJA Shamyra Howard progovorila je za MindBodyGreen o učestalosti seksa i otkrila da je količina seksualne aktivnosti povezana sa željama parova i njihovim preferencijama.

"Ako se neki par stalno seksa, to ne mora nužno značiti i seksualno zadovoljstvo i uživanje", rekla je.

Učestalost seksa

Anketa u kojoj je sudjelovalo 660 vjenčanih ispitanika pokazala je da je samo pet posto njih imalo odnose više od četiri puta tjedno. 16 posto njih izjavilo je da se seksa dva do tri puta tjedno, a najveći postotak, njih 25 posto, priznalo je da to čini tek jednom tjedno.

Drugi najveći postotak, onaj od 19 posto, odnosi se na ljude koji su rekli da u odnose stupaju dva do tri puta mjesečno. 17 posto njih seksa se jednom mjesečno, 10 posto ih u posljednjih godinu dana uopće nije imalo odnose, a sedam posto se seksalo jednom ili dva puta u posljednjih godinu dana.

Starenje i seks

Howard je istaknula kako učestalost seksa opada sa starenjem. S njom se složila i seksualna terapeutkinja Lauren Fogel Mersy

"Svi se aspekti naše seksualnosti mogu mijenjati kako starimo. Uzbuđenje i orgazmi mogu potrajati dulje, želja se može smanjiti, a seksualna učestalost sigurno može padati, posebno kako veza sazrijeva godinama. Naravno, to neće važiti za sve, ali je uobičajeno", rekla je.

Idealan broj

Koja je idealna brojka kada je seks u pitanju ne može se odrediti, ali studija iz 2015. pokazala je da su parovi najsretniji kada se seksaju jednom tjedno. Njihovo zadovoljstvo smanjilo se ako su se seksali rjeđe od toga, ali nije se povećalo ako bi se seksali više.

"Čini se da je čarobni broj za održavanje pozitivne seksualne atmosfere u vezi jednom tjedno", zaključila je Howard.

Pročitajte više