Teška životna priča Ane iz Gospodina Savršenog: "Prijetio nam je pištoljem"

Foto: Instagram

SLOVENKA Ana Raščan kandidatkinja je showa Gospodin Savršeni koju život u prošlosti nije nimalo mazio. Ova 33-godišnja Slovenka odrasla je svakodnevno gledajući obiteljsko nasilje, a za slovenski magazin OnaPlus otkrila je da su te traume uvelike utjecale na njezin ljubavni život.

"Za mene je ljubav velika trauma. Još dok sam bila u majčinom trbuhu, otac je tukao majku, a kad sam se rodila, to je postalo samo gore. Kao dvogodišnja djevojčica, promatrala sam ga kako stoji nad njom, nisam znala zašto, mislila sam da je to u redu. Naučila sam da je ljubav fizičko i psihičko zlostavljanje, ponižavanje, nasilje...", započela je svoju tešku priču.

Otac joj je bio alkoholičar, kaže da ga se skoro i ne sjeća trijeznog, a svake večeri s majkom i sestrom u strahu je iščekivala njegov povratak kući. "Doslovno smo se borile za svoje živote. Nismo znale hoćemo li sljedeći dan biti mrtve ili žive... Jednom je došao s pištoljem, drugi dan sa sjekirom, nekad je davio sestru. Tukao je i svoju mamu, moju baku. Zbog svega toga moja mama nije mogla biti mama, sve je to za nju bilo previše", ispričala je Ana koja je zbog toga često preuzimala ulogu majke u obitelji.

"Mi smo je tješili. Više sam se bojala za mamu nego za sebe jer kad ste dijete, mama je vaš cijeli svijet", objasnila je.

Svakodnevni strah je u njezinoj obitelji bio uobičajen. "Jedini osjećaj kojeg se sjećam iz djetinjstva je strah", kaže Ana.

Zato se trudila što manje biti kod kuće. Upisala se na razne dodatne aktivnosti u školi te najviše vremena provodila s prijateljima i njihovim obiteljima. Tamo je, kaže, vidjela kako funkcioniraju normalne obitelji. "Mama mi je uvijek govorila da volim prijatelje kao da su mi obitelji, ali ja sam samo išla tamo gdje mi je bilo bolje. U njihovim kućama sam vidjela ljude kako opušteno ručaju, razgovaraju o tome kako su proveli dane... Mene nikad nitko kod kuće nije pitao kako sam provela dan, nikoga nije zanimalo jer je bilo previše problema. Zbog toga i danas kad me netko pita kako sam, ja mislim da ga to zapravo ne zanima, da me pita iz ljubaznosti...", priznaje.

Kad je Ana imala 10 godina, njena majka je ostavila njenog oca te su se odselile od njega. No on ih svejedno nije puštao na miru pa je policija kod njih bila gotovo stalno. Zbog svega toga njena obitelj je bila vrlo zatvorena. "Nosili smo maske, mislila sam da se trebam sramiti što mi je on otac", kaže zgodna novinarka i voditeljica.

Ana se nakon srednje škole odselila u Ljubljanu te upisala fakultet i postala profesorica tjelesnog odgoja. Otac joj je umro kad je imala 23 godine. "Kao da sam ga izbrisala iz svog života. Kad je umro sam plakala, ali samo zato što sam osjećala da me to nije pogodilo. Zato što mi nije bio otac. Ipak, svaki put kad se vratim u rodni grad, odem na njegov grob. Da se ponašao drugačije, znam da bih se ponosila njima, mama kaže da je bio društven, pisao je pjesme. Imao je teško djetinjstvo, nije ni čudo da je postao alkoholičar", zaključila je Ana koja je svoje probleme riješila na psihoterapiji.

"Moj plan je pronaći ljubav u sebi i vjeru da me netko može voljeti onakvu kakva jesam, da bih uz sebe mogla napokon imati osobu koja me voli", zaključila je.

Inače, Ana je prije početka showa Gospodin Savršeni otkrila da se najviše voli družiti i šaliti s prijateljima te da baš to i želi od svog partnera - ona će mu dati svu nježnost i ljubav, a on se mora znati šaliti na vlastiti račun. Priznala je i da najviše mašta o tome da je voli i razumije muškarac kojeg i ona voli jer joj se to još nije dogodilo.

Pri ulasku u kuću pripremila je kratak intervju za Gospodina Savršenog. "Kako se na slovenskom kaže Gospodin Savršeni?" pitala ga je, a kad nije dobila odgovor, dogovorila se s Goranom da mu to otkrije kasnije, kad se budu bolje upoznavali.  

Pročitajte više