Turska odlučila čuvati tajnu o Ataturkovu privatnom životu

TURSKA je odlučila ne objaviti pisma i osobni dnevnik bivše supruge Mustafe Kemala Ataturka, koji bi mogli rasvijetliti tajne burnog braka utemeljitelja turske države.

Budući da se prije nekoliko tjedana razbuktala rasprava o objavljivanju tajanstvenih spisa Latife Usakligil nakon isteka sudske zabrane iz 1980. godine, predsjednik Zaklade za tursku povijest izjavio je u četvrtak da je obitelj Usakligilove zatražila da se dokumenti i dalje čuvaju u tajnosti.

"Stvar je gotova. Više ih ne možemo objavljivati", kazao je Jusuf Halacoglu za novinsku agenciju Anadoliju.

Latifa Usakligil je umrla 1975., 50 godina nakon rastave i 37 godina nakon smrti bivšeg muža, ponijevši sa sobom u grob tajne kratkog braka s Ataturkom.

Prema nepotpunim informacijama koje su ipak izbile na svjetlo dana u sjećanjima koja su objavili Ataturkovi suradnici, Latifa je bila kadra javno napasti svog 20 godina mlađeg muža i tresti se od srdžbe ako su radne večere trajale do sitnih sati.

Mustafu Kemala Ataturka milijuni Turaka obožavaju kao političara vizionara koji je utemeljio Tursku na ostacima Otomanskog Carstva, pretvorivši svojom čvrstom rukom zemlju u svjetovnu republiku koja je više od drugih muslimanskih zemalja poprimila zapadne običaje.

Protivnici objavljivanja spisa Latife Usakligil ističu da bi potankosti iz Ataturkova osobnog života mogle umanjiti njegov ugled, a mogli bi ih zlorabiti i islamisti, protivnici njegovih reformi.

Pročitajte više