Uskoro beatifikacija redovnice čija je knjiga nadahnula Gibsona za "Pasiju"

NJEMAČKA redovnica iz prošlog stoljeća, čija je krvava vizija Isusove smrti nadahnula Mela Gibsona za stvaranje filma "Pasija", uskoro će biti beatificirana, izjavili su predstavnici Katoličke crkve.

Anne Catherine Emmerich, boležljiva mistična časna sestra koja je živjela od 1774. do 1824., već je dosegla gotovo kultni status među tradicionalnim rimokatolicima zbog knjige "Bolna muka Gospodina Našega Isusa Krista", u kojoj je Gibson pronašao jezive detalje nezapisane u Evanđeljima.

Vatikan je izjavio da će papa Ivan Pavao II. redovnicu beatificirati zbog uzornog i kreposnog života, a ne uspjeha bestsellera. No, ceremonija beatifikacije 3. listopada sigurno će pridonijeti publicitetu knjige, koju neki kritičari proglašavaju srednjovjekovnom i antisemitskom.

Biskup Reinhard Letterman beatifikaciju je objavio prošlog tjedna u sjeverno njemačkoj župi Muenster, gdje je Anne Catherine Emmerich živjela. Lettman je naglasio kako je opatica učvršćivala druge u njihovoj vjeri, unatoč svojoj krhkosti.

Beatifikacija je posljednji korak prije proglašenja svetim u Rimokatoličkoj crkvi.

Iako je tvrdio da je njegov film vjeran prikaz Evanđelja, Gibson je u nekim intervjuima rekao da je u redovničinoj knjizi pronašao "izvanredne prikaze", kojih se sam nikada ne bi dosjetio.

Pročitajte više