VIDEO Neće vam biti svejedno kad vidite kako golemi rak ubija veliku pticu

Screenshot: YouTube

ZNANSTVENICI su po prvi puta uspjeli snimiti golemog kokosovog raka kako vreba, napada i proždire veliku morsku pticu.

Video lova na velike kralježnjake ukazuje na mogućnost da su golemi rakovi na vrhu hranidbenog lanca na tropskim, koraljnim otocima Tihog oceana.

 

Kokosovi rakovi (Birgus latro) narastu do težina od oko četiri kilograma, slično kao domaće mačke, a raspon nogu može im dosegnuti gotovo metar. S takvim dimenzijama najveći su kopneni beskralježnjaci.

Ime su dobili zato što se mogu popeti na visoke palme i svojim snažnim kliještima otvoriti debele ljuske kokosovih oraha. Stručnjaci su znali da se ponekad hrane mesom. No uglavnom se smatralo da do njega dolaze kao oportunistički strvinari.

New Scientist piše da je snimku zabilježio Mark Laidre s Dartmouth Collegea u New Hampshireu koji je otočje Chagos istraživao od siječnja do ožujka 2016. Ovo područje idealno je za istraživanja te vrste jer je priroda nedirnuta, okruženo je najvećim morskim rezervatom na Zemlji, a ima veliku populaciju kokosovih rakova.

Laidre je jedne noći vidio kokosovog raka kako se penje na stablo pa ga je počeo snimati. Rak je polako krenuo prema gnijezdu u kojem je spavala crvenonoga bluna čiji raspon krila doseže oko 80 cm. Kada se dovoljno približio, nasrnuo je na zatečenu pticu i jednom joj štipaljkom slomio kost krila tako da je pala sa stabla.


Stručnjaci ističu da kokosov rak ima izuzetno snažna kliješta kojima postiže silu od 3300 newtona, što je usporedivo sa snagom ugriza lava.

Nakon što je oborio pticu, rak je sišao sa stabla i slomio joj i drugo krilo. Nedugo nakon toga na poprištu se okupilo još pet drugih rakova koji su raskidali nesretnu pticu i pojeli je.

Ovakve prehrambene navike kokosovih rakova navele su ptice da izbjegavaju otoke na kojima su oni brojni. Laidre je utvrdio da su populacije ptica rjeđe na otocima na kojima ima puno rakova i obratno.

Pročitajte više