VIDEO Znanstvenici tvrde da su napokon riješili stogodišnji misterij "Krvavog vodopada"

Screenshot: YouTube

MISTERIJ takozvanog "Krvavog vodopada" više od sto godina mučio je znanstvenike, a sad napokon tvrde da je riješen.

Australski istraživač Griffith Taylor taj je kutak Antarktika otkrio 1911. godine te odmah ustanovio da crvenu boju uzrokuju mikroskopske crvene alge. No, objašnjenje nikad nije potkrijepljeno dokazima, a demantirano je 2003. novom teorijom - znanstvenici su tad zaključili kako crvenu boju vodi daje oksidirano željezo.

Vjerovali su da je ono posljedica ostataka prastarog slanog jezera formiranog prije pet milijuna godina, piše Daily Mail.

Nedavna studija američkih znanstvenika potvrdila je da crvenilo dolazi od oksidiranog željeza, ali i da je jezero iz kojeg ono dolazi zarobljeno ispod ledenjaka već milijun godina.

Koristeći naprednu ekolokacijsku tehnologiju mogli su vidjeti što se nalazi ispod "Taylorova ledenjaka", a istraživanjem su ustanovili i da ledenjak ima vlastiti vodeni sistem.

"Šokirali smo se kad smo otkrili da jezero ispod ledenjaka nije smrznuto, iako je toliko dugo bilo okruženo ledom", rekli su iz istraživačkog tima koji je okupilo Sveučilište u Fairbanksu na Aljasci.

Uz pomoć sonara, otkrili su da voda teče ispod ledenjaka te da oslobađa toplinu dovoljnu da otopi dio leda i pretvori ga u tekuće stanje.Zaključak znanstvenika je i da će jedinstveni vodopada u budućnosti postajati sve veći.

Pročitajte više