Više nasilja, više jednakosti: Kakvo je trenutno stanje LGBTQ prava u Europi?

Europa, kolijevka ljudskih prava i demokracije, sve više postaje poprište borbe za prava LGBTQ+ zajednice. Dok pojedine zemlje prednjače u osiguranju jednakih prava za sve građane, druge se sve više povlače u konzervativne okvire, što rezultira porastom nasilja prema LGBTQ+ osoba. Što se točno događa na Starom kontinentu?

Sjever i Zapad: Predvodnici promjena

Skandinavske zemlje i veći dio Zapadne Europe dugo su bili predvodnici kada je riječ o LGBTQ+ pravima. Brakovi istog spola, prava na usvajanje i zaštita od diskriminacije postali su standard. Gradovi poput Amsterdama, Stockholma ili Berlina prepoznati su kao prijateljski prema LGBTQ+ turistima i stanovnicima.

Istočna Europa: Borba između Istoka i Zapada

I dok Zapadna Europa postavlja trendove, mnoge zemlje Istočne Europe bore se s unutarnjim i vanjskim pritiscima. Primjeri poput Poljske i Mađarske, gdje su se vlasti otvoreno suprotstavile "LGBTQ ideologiji", izazvali su zabrinutost i kritike iz Bruxellesa. Zabrane Pride parada, „LGBTQ-free zones“ i slične inicijative postaju sve češće u ovom dijelu Europe.

Balkan: Mješavina tradicije i nade

I dok zemlje poput Hrvatske i Slovenije čine korake prema većoj jednakosti, drugi dijelovi Balkana još uvijek se bore s duboko ukorijenjenim predrasudama. Međutim, sve više mladih aktivista iz regije podiže svoj glas protiv diskriminacije, donoseći nadu za bolju budućnost.

Porast nasilja: Alarm za Europu

Usprkos napretku u zakonodavstvu, nasilje prema LGBTQ+ osoba u Europi je u porastu. Prijave o napadima na Pride parada, kao i nasilje na ulicama, postale su sve češće. Organizacije koje se bave ljudskim pravima pozivaju europske vlade da prepoznaju i djeluju protiv ovog zabrinjavajućeg trenda.

 

Europa se nalazi na raskrižju kada je riječ o LGBTQ+ pravima. Dok neke zemlje nastavljaju s trendom liberalizacije, druge se povlače u konzervativizam, često pod izgovorom "zaštite tradicionalnih vrijednosti". Međutim, jedno je jasno: borba za prava LGBTQ+ osoba nije gotova i Europa će biti ključno bojište u godinama koje dolaze.

 

Pročitajte više