Vulgarnost ili samo licemjernost? U čemu je problem s novim spotom Sama Smitha

Foto: Profimedia

NOVI spot Sama Smitha za pjesmu zanimljivog naslova I'm Not Here to Make Friends izazvao je brojne reakcije, od kojih većinom - negativne.

Smith u spotu nosi korzet te se izvija u bijelim gaćicama prateći pokrete pratećih plesačica. Mnogima je to bilo previše pa su spot proglasili "vulgarnim" i "neprikladnim za mlade". Najviše kritika može se pronaći na Twitteru, a i među pohvalama Samovih obožavatelja na YouTubeu može se pronaći pokoji hejt.

"Gdje su ona vremena kad smo slušali soul", "Ok, već sam vidio sve za danas, a pogledao sam ovaj spot u 2 ujutro", "Sam, što ti se dogodilo?", "Kako je moguće da YouTube ovo nije dobno ograničio", pišu neki u komentarima ne skrivajući da im spot nimalo nije sjeo.

Dvostruki standardi?

No brojne kritike potaknule su i raspravu o "dvostrukim mjerilima". Naime, neki tvrde da bi reakcije bile potpuno drugačije da Sam izgleda drugačije ili da je jednostavno - izvođačica. "Po čemu se ovaj spot razlikuje od spotova Beyonce, Nicki Minaj ili Rihanne?" pitaju se.

"Da je umjetnica snimila potpuno isti video, nosila potpuno istu odjeću, nitko ne bi ni trepnuo", kaže za BBC drag queen Pixie Polite. "Ovo jednostavno miriše na vrstu homofobije, queerfobije i transfobije", dodala je Pixie. Naime, mnogi ističu da se odnos javnosti prema Samu promijenio 2019. godine, kad je objavljeno da je rodno nebinarna osoba.

"Rani radovi Sama Smitha nisu toliko slavili queer identitet i to je ljudima bilo ok. Sad kada je došlo do umjetničkog sazrijevanja - nastaje problem", misli Pixie, a smatra i da je u ovom slučaju problem i u izgledu. "Sam se ne uklapa u stereotipne standarde 'idealnog tijela'", naglašava. 

S ovom teorijom slaže se i Kenny Ethan Jones, londonski trans aktivist. "Mislim da Sam u biti obavlja Božji posao, naglašava da svi trebaju biti zastupljeni u javnosti i da se svi trebaju dobro osjećati u svom tijelu", smatra on.

Ističu i da su se u povijesti događali slični slučajevi kada je javnost najprije burno reagirala na radove nekih umjetnika (poput Georgea Michaela), da bi ih na kraju slavila i danas gledala kao prekretnicu u povijesti umjetničkog izražavanja.

"Uvijek mora doći do zastoja i burne reakcije da bi se krenulo naprijed. Ovaj kulturalni rat oko queer identiteta je upravo taj zastoj", zaključuje Pixie.

Pročitajte više