Zagrebački ZOO priprema super iznenađenje za Fašnik

 Foto: Press

NA FAŠNIK, u utorak 28. veljače, sva će maskirana djeca u zagrebački ZOO moći ući potpuno besplatno. 

Iz ZOO-a poručuju da su životinje najveći majstori u maskiranju te da se čovjek od prapovijesti maskira u životinje pa su male maškare itekako dobrodošle u najzabavniji vrt u Zagrebu.

"Neke vrste životinja krasi upozoravajuća, neke zaštitna obojenost, a neke karakterizira spolni diformizam.

Upozoravajuća obojenost znači da životinja svojim izgledom upozorava da je opasna te na taj način potencijalnim neprijateljima šalje poruku da joj se ne smije približavati. Među stanovnicima Zoološkog vrta takva je plava otrovna žaba te mliječna zmija i pjegavi daždevnjak.

Zaštitna obojenost značajka je životinja koje oponašaju boje svoje okoline. Paličnjak to čini kako bi se sakrio od grabežljivaca, a gabonska ljutica kako bi u zasjedi dočekala plijen.

Spolni dimorfizam tjelesna je razlika između mužjaka i ženke iste vrste. Iako razlike mogu biti i u obliku tijela te veličini, najatraktivnije su one u boji. U Zoološkom vrtu grada Zagreba posjetitelji mogu upoznati eklektus papigu – vrstu kod koje su mužjaci zeleni, a ženke crvene", poručili su iz ZOO-a te pozvali sve mališane da u utorak sami dođu provjeriti kako se maskiraju životinje.

Pročitajte više