Zašto bi svaki mladi Hrvat trebao razumjeti politiku?

U moru influencera, viralnih trendova i reality showova, politika možda zvuči kao predmet daleko od svakodnevnih interesa mladih ljudi u Hrvatskoj. Ali s nadolazećim parlamentarnim izborima, postavlja se pitanje: koliko mladih zapravo razumije politički svijet oko sebe i zašto bi to uopće trebalo biti važno?

 

Politička pismenost

Za početak, politička pismenost nije samo suhoparno pamćenje članaka Ustava ili imena svih zastupnika u Saboru. Radi se o razumijevanju kako političke odluke utječu na svakodnevni život - od cijena javnog prijevoza koje koristiš, preko školarina na fakultetima do zakona koji definiraju tvoje digitalne slobode.

 

S obzirom na to da su mladi manje skloni izlasku na izbore u usporedbi s ostalim dobnim skupinama, lako se može steći dojam da njihov glas nije bitan. No, to nije ništa dalje od istine! Mladi su ti koji najviše osjećaju posljedice današnjih političkih odluka u dugoročnoj perspektivi - bilo da je riječ o klimatskim promjenama, obrazovanju ili tržištu rada.

 

Prilika da se čuje glas mladih

Izbori su prilika da se čuje glas mladih, ali da bi taj glas bio informiran, potrebno je razumjeti temelje politike. Kako funkcioniraju izborni sustavi? Što znači biti dio Europske unije? Kako proračun utječe na tvoje lokalno okruženje? Ovo su samo neka od pitanja na koja mladi trebaju znati odgovore da bi mogli donositi promišljene odluke.

 

Uoči nadolazećih parlamentarnih izbora, sve više se inicijativa usmjerava na edukaciju mladih. Radionice, seminari, pa čak i online kvizovi dizajnirani su da učine politiku pristupačnijom i razumljivijom. Ne bježi od tih prilika! Uloži vrijeme u razumijevanje kako tvoja budućnost ovisi o političkim izborima koje činiš danas.

 

Zapamti, politička pismenost nije samo za "one gore" ili starije generacije. Ti, kao mladi birač, imaš pravo i odgovornost oblikovati budućnost zemlje u kojoj živiš. Nemoj dopustiti da drugi donose odluke umjesto tebe. Informiraj se, postavi pitanja, budi kritičan. Tvoj glas može napraviti promjenu, ali samo ako znaš kako ga pravilno koristiti.

 

Dok se datum izbora bliži, zapitaj se: "Što ja želim promijeniti?" i "Kako mogu doprinijeti boljoj budućnosti?" Ove izbore ne promatraj kao još jedan dosadan politički događaj, već kao priliku da budeš dio nečeg većeg. Tvoja politička pismenost i aktivnost su ključni za izgradnju bolje Hrvatske. 

 

Pročitajte više