Zavirite u (revolucionarnu) budućnost: Evo kako će izgledati doček nove 2025. godine

Foto: 123Rf

U SLJEDEĆIH deset godina razgovarat ćemo s našim računalima kao da su ljudi, dostavu hrane na kućni prag obavljat će dronovi, a neke operacije će se obavljati tako što će pacijent progutati robota-kirurga, piše Daily Mail.

Automobili, vlakovi i autobusi bez vozača postat će uobičajena pojava do te mjere da će ljudi postati "slaba karika" na prometnicama. Štoviše, tehnologija napreduje tolikom brzinom da stručnjaci predviđaju zakone koji će limitirati njenu uporabu.

Roboti će raditi u bolnicama, pomagati liječnicima tijekom operacija i "učiti" promatranjem, čistiti sale pa čak i praviti društvo korisnicima domova za starije i nemoćne osobe. Štoviše, moći će "živjeti" sa starijima i pomagati i u svakodnevnim radnjama poput uzimanja lijekova, kuhanja i čišćenja te će moći članovima obitelji dojaviti problem u slučaju njihove bolesti ili pada.

Britanska krovna znanstvena organizacija The Royal Society upravo se bavi proučavanjem načina na koji računala obrađuju informacije i postaju djelomice "inteligentna". Stručnjaci tvrde da će tehnologija koju trenutno koristimo na mobilnim telefonima i drugim "pametnim" uređajima toliko napredovati da će dramatično utjecati na svakodnevni život.

Neki znanstvenici idu toliko daleko da tvrde kako će u sljedećih deset godina biti moguće kupiti kartu za putovanje zemljom, morem i zrakom ili javnim transportom, a svim navedenim upravljat će računala i roboti umjesto živih vozača.

Phil Williams, britanski državni savjetnik za robotiku kaže da kompanije poput Applea, Googlea i Ubera već ulažu milijunske iznose u ovu tehnologiju te je samo pitanje dana kada će ona postati realnost.

Među prvima bi trebali biti uvedeni-dronovi dostavljači, koji će na kućni prag građanima dostavljali lakše pakete, kao i lijekove i hranu u zabačena područja. Osobito će to biti korisno u odsječenim krajevima tijekom prirodnih katastrofa. Google ih već uspješno testira u zabačenim djelovima Australije.

Ostvare li se predviđanja britanskih znanstvenika, na doček nove 2025. godine moći ćemo otići (i vratiti se) taksijem bez vozača, a jutro nakon dočeka kuća će biti čista i uredna jer će je pospremiti roboti. Ako netko pretjera s alkoholom, na hitnoj pomoći mogli bi ga dočekati dežurni roboti-liječnici...

Pročitajte više