Zeleni životni prostori: Inovativni mladi transformiraju svoje domaće teritorije

Freepik

Čini se da je zeleno novo crno u svijetu dizajna interijera. Mladi diljem Hrvatske sve više svoje domove pretvaraju u bujne, zelene oaze koje nisu samo vizualno privlačne, već donose i mnoštvo psiholoških i zdravstvenih benefita.

Zeleni val u interijerima

Mlade generacije, s posebnim naglaskom na milenijalce i generaciju Z, u sve većem broju odabiru održivi životni stil i potiču "zeleni val" u uređenju doma. Žive biljke, reciklirani materijali, prirodni elementi, sve je to sastavni dio trenda kojem je cilj stvoriti zdraviji, ljepši i održiviji dom.

U posljednjih nekoliko godina, trend urbanog vrtlarstva je eksplodirao. Mladi ne samo da ukrašavaju svoje domove s biljkama, nego ih koriste i za uzgoj vlastite hrane. Vertikalni vrtovi, hidroponski sustavi, pa čak i mini permaculture postali su uobičajeni u gradskim stanovima.

Jedna od mladih predvodnica ovog zelenog trenda je Iva Horvat, 25-godišnja dizajnerica interijera iz Zagreba. "Odrastajući, uvijek sam voljela biti okružena prirodom. Kada sam se preselila u stan, shvatila sam da mi nedostaje taj kontakt. Počela sam s nekoliko biljaka, a sada imam pravu malu urbanu džunglu," kaže Iva.

Reciklirani predmeti kao dio uređenja

Osim što čine prostor atraktivnijim, biljke imaju i brojne dobrobiti za zdravlje i dobrobit. Smanjuju stres, poboljšavaju kvalitetu zraka i potiču produktivnost. Ali zeleni trend ne znači samo dodavanje biljaka. Mladi sve više traže održive, reciklirane i prirodne materijale prilikom odabira namještaja i dekoracija.

Reciklirano drvo, prirodni materijali poput konoplje i bambusa, te proizvodi s certifikatima održivosti postaju sve popularniji. "Uvijek tražim namještaj i dekoracije koje su napravljene od recikliranih ili održivih materijala. To je način da smanjim svoj ekološki otisak i da stvorim prostor koji odražava moje vrijednosti," objašnjava Luka Perić, 29-godišnji arhitekt iz Splita.

Dok ova mlada generacija nastavlja s transformacijom svojih domova u zelene oaze, to ne samo da ima pozitivan utjecaj na njihovu dobrobit, već i potiče održivost na svim razinama. Ovaj trend pokazuje da je moguće živjeti u skladu s prirodom, čak i u urbanim sredinama, što bi moglo biti ključno za budućnost naše planete. Čini se da je zeleno doista novo crno, a mi jedva čekamo vidjeti kako će se ovaj trend nastaviti razvijati.

 

Pročitajte više