Znanstveno dokazano: Što imate manji IQ, to je vjerojatnije da ćete oboljeti od neke ozbiljne bolesti

Foto: 123rf

VJEROVALI ili ne, čini se da postoji povezanost između inteligencije i našeg zdravlja. Pojednostavljeno, što imamo manji IQ, to je vjerojatnije da ćemo oboljeti od neke ozbiljne bolesti.

Ovi zanimljivi rezultati dolaze iz istraživanja provedenog na Sveučilištu u Edinburghu. Škotski znanstvenici analizirali su podatke više od 100 tisuća ljudi i otkrili da postoji povezanost između gena zaslužnih za inteligenciju i za sklonost bolestima, prenosi Daily Mail.

Razvoj intelektualnih vještina koje su zaslužne za ljudsku inteligenciju ovisi i o obrazovanju osobe, tako da je na taj način moguće dovesti u vezu podatke prema kojima obrazovanije osobe dulje žive, odnosno manja je vjerojatnost da će oboljeti od Alzheimerove bolesti, krvožilnih bolesti ili dobiti moždani udar.

"Naši rezultati pokazuju preklapanje između intelektualnih vještina, genetskih predispozicija za zdrav život kao što je krvni tlak te fizičkih i mentalnih poremećaja, čak i kod potpuno zdravih i nedijagnosticiranih pojedinaca", objašnjavaju škotski znanstvenici. Isto tako, razinu inteligencije povezuju sa zdravim navikama – neinteligentni pojedinci neće se, primjerice, informirati o zdravoj prehrani niti paziti što unose u organizam.

Ipak, nije sve tako crno-bijelo. Znanstvenici su pronašli i povezanost između visoke inteligencije i sklonosti šizofreniji, bipolarnom poremećaju i autizmu.

Ovo istraživanje nije prvo koje je pokazalo ovakvu vezu. Ranije istraživanje znanstvenika iz Londona otkrilo je da genetska povezanost između inteligencije i očekivanog životnog vijeka iznosi čak 95 posto.

Pročitajte više