Kako bebu održati zdravom i zimu učiniti ugodnijom?

Foto: Shutterstock

BEBE i djeca do 5 godina u prosjeku obole od 8 virusnih infekcija tijekom godine, najviše u zimskom periodu. Glavni razlog je što smo zimi mnogo više u zatvorenom što klicama odgovara. Donosimo vam savjete kako ojačati bebin imunitet i izbjeći prehlade i viroze.

Bebin nos

Kada započne sezona grijanja sluznica nosa vaše bebe postaje suha. Samim time bakterije se u nosu lakše množe. Pokušajte to izbjeći redovitim ispiranjem fiziološkom otopinom i usisavanjem sluznice kako bi usisali i bakterije koje će se uloviti na otopinu.

Pranje ruku

Kako odrasli, tako i male bebe u zimskim mjesecima trebalo bi češće prati ruke. Bebe neprestano stavljaju ručice u usta i diraju njima lice, kako ujedno i vrlo dobro prenose bakterije iz okoline. Onemogućite klicama nesmetan put od okoline do bebinog lica. Svaki put koristite sapun.

Bebine uši

Klice se također mogu prenijeti do srednjeg uha kroz nos. Čišćenje nosa je najbolji način za spriječiti upalu uha. Za vrijeme hranjenja neka beba bude uzdignuta pod kutem od barem 30° jer u ležećem položaju mlijeko mnogo lakše završi kroz Eustahijevu cijev u srednjem uhu i postaje savršeno mjesto za rast i razvoj bakterija.

Vrtić i jaslice

Kako bi izbjegli vrtićke viroze potrebno je ojačati bebin imunitet. Izbjegnite boravak bebe i zagušljivim prostorijama u kojima se puši, koristite ovlaživač zraka, češće čistite prašinu jer može izazvati alergijske reakcije. Dojite dijete što duže jer to jača bebin imunitet i smanjuje rizik od astme, alergija i infekcija dišnih puteva.

Bebina koža

Moguće je da tijekom zimskim mjeseci bebina koža postane izrazito suha. Time se povećava opasnost od oštećenja kože koji kožu čini izloženijom bakterijama. Umjesto trljanja bebe ručnikom nakon kupke ostavite kožu vlažnu i odmah nanesite hidratantnu kremu koja će se tako lakše upiti. Suha kože može svrbjeti, pa režite bebi nokte češće kako bi izbjegli oštećenja od grebanja.

Pročitajte više