Vrijeme je za veeeliki krevet! Kako djetetu olakšati taj prijelaz?

Foto: Shutterstock

PREMJEŠTANJE djeteta iz dječjeg krevetića u pravi krevet velika je promjena u njegovom malenom životu oko koje bi moglo imati pomiješane osjećaje. Kako mu olakšati taj prijelaz?

Priprema

Najavite djetetu preseljenje u veći krevet. Recite mu da je sada već naraslo te mu treba pravi krevet, kakav imaju i odrasli. Predstavite mu čitav događaj u pozitivnom svjetlu. Dopustite mu da "isproba" vaš krevet da vidi kako je ležati na velikom ležaju. Nemojte tu promjenu tempirati istovremeno s nekom drugom promjenom, primjerice, dolaskom novog djeteta, dijete bi to moglo shvatiti kao kaznu i udaljavanje od vas.

Uključite dijete u odabir i restauraciju

Dopustite vašem mališanu da sudjeluje u kupovini, ipak će on godinama spavati u tom krevetu. Ako krevet nasljeđuje od brata, sestre ili rođaka, napravite zajedničku akciju restauriranja i bojenja kreveta kako biste ga bolje prilagodili dječjem ukusu.

Nova soba

S novim krevetom često dolazi i nova soba. U skladu s mogućnostima preuredite sobu i dekorirajte je po djetetovoj želji. Ipak, ne pretjerujte s promjenama kako djetetu prostor ne bi postao preneobičan za boravak. U sve faze uključite i mališana.

Sigurnost

Pazite na sigurnost. Ako je dosad spavao u ograđenom dječjem krevetiću, moglo bi se dogoditi da vaš mališan ispadne iz kreveta. Možete ga zagraditi komadom namještaja ili postaviti ogradicu koja se može sigurno pričvrstiti na krevet.

Nešto novo, nešto staro...

Okružite dijete poznatim predmetima jer mu je spavanje u krevetu novost. Možda će mu pomoći stara posteljina, jastuk ili igračka.

Budite strpljivi


Budite spremni prvih nekoliko večeri provesti u sobi s vašim mališanom dok ne zaspi. Potrebna mu je sigurnost prije sna pa to vrijeme možete provesti razgovarajući ili čitajući priče. Pripremite se i na to da, 10 minuta nakon što je zaspao, iskoči iz kreveta i dođe vama ili u svoj stari krevetić. Pomazite ga i utješite te nakon toga vratite u krevet. Budite uporni jer bi ovaj proces mogao potrajati nekoliko tjedana.

Ostanite dosljedni


Ako se protivi, ostanite mirni te ga tako pokušajte uvjeriti zašto je bolje spavati u krevetu. Dopustite mu da u krevetu ima najdraže igračke te mu krevet učinite primamljivim mjestom.

Pohvala

Pohvalite vašeg mališana za svaki uspjeh pa tako i ovaj. Osjećat će se ponosno i "odraslo" pa će još više htjeti spavati u krevetu.

Riješite se starog krevetića

Posljednji korak je uklanjanje starog krevetića. Spremite ga u garažu, podrum ili poklonite/posudite prijateljima kojima je potreban.

Pročitajte više