Evo kako motivirati djecu da odrađuju pa čak i zavole kućanske poslove

Foto: 123RF

JAKO je važno naučiti dijete odgovornosti, a to se može postići obavljanjem kućanskih poslova.

Stručnjaci tvrde da s djecom treba razgovarati o tome zašto se bavite poslom, a zatim ih potaknuti na rad. Međutim, važno je imati realna očekivanja i učiti ih timskom radu. 

Roditelji već dugo koriste praksu nagradnih ljestvica i džeparaca te djecu tako uče da se rad nagrađuje. Ali je li to doista najbolji način motiviranja djece?

"Davanje nagrade može motivirati dijete samo u tom trenutku, ali to ne znači da će se takvo ponašanje razviti", piše Lily Chores za portal BabyCenter.

Kad su u pitanju poslovi, krajnji cilj roditelja treba biti naučiti dijete da ih može samostalno obaviti, a pritom bi bilo dobro voditi se ovim savjetima. 

1. Imajte realna očekivanja

Ako djeci date previše posla, to će ih demotivirati i vjerojatno neće puno toga napraviti. Započnite samo s jednim poslom i usredotočite se na to da taj posao postane dio njihove rutine. Za malu djecu to može biti pospremanje igračaka za sobom.

2. Objasnite djeci zašto moraju raditi

Kad djeca razumiju zašto nešto moraju napraviti, veća je vjerojatnost da će vam pomoći. Na primjer, možete objasniti kako pospremanje igračaka za sobom znači da se igračka neće potrgati. Kad djeca shvate da ne žele imati potrgane igračke i da je važno brinuti se za svoje stvari, lakše će razumjeti važnost poslova.

3. Razgovarajte o timskom radu

Djeca su prirodno suosjećajna i žele pomoći. Razgovarajte o tome da kada svi radite zajedno, možete brzo i učinkovito napraviti posao. Umjesto da se poslovi doimaju kao kazna, pronađite načine da ih učinite zabavnima. Upalite zabavnu glazbu i plešite zajedno dok obavljate neki zadatak, a zatim se divite rezultatima napornog rada.

4. Učinite da se osjećaju neovisno

Mnoga su djeca motivirana kada rade ono što rade starija djeca. Pojasnite svom djetetu da, kada obavlja poslove samostalno, pokazuje da mu se može vjerovati, a samim time dobit će više privilegija. Na primjer, ako vaše dijete spremi igračke bez da mu to kažete, možda ćete biti skloniji nagraditi ga novom igračkom. Imajte na umu da ovo nije nagrada za dobro obavljen posao, već za to što se dijete naučilo brinuti za svoje stvari.

Dobro je znati i su djeca koja od malih nogu sudjeluju u kućanskim poslovima, uspješnija kasnije u životu. Naime, veća je vjerojatnost da će djeca koja sudjeluju u kućanskim poslovima biti neovisna na poslu kada odrastu te će lakše prepoznati kada se njihovi suradnici suočavaju s nekim izazovom.

Pročitajte više