Evo kako uočiti prve znakove najzaraznije bolesti na svijetu

Foto: Shutterstock

Vratila se bolest iz viktorijanskog doba. Prema dostupnim podacima, broj slučajeva ospica u Europi porastao je za nevjerojatnih 3000 posto. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je između siječnja i listopada 2023. prijavljeno više od 30.000 infekcija, što je značajno više od 941 u cijeloj 2022. godini.

Za porast slučajeva okrivljuje se smanjenje broja cijepljene djece u svim državama članicama Europske unije, što je zabrinjavajuće, smatraju liječnici.

"Cijepljenje je jedini način zaštite djece od ove potencijalno opasne bolesti. Djecu je potrebno cijepiti kako bi se zaustavio prijenos i spriječilo daljnje širenje ospica", rekao je dr. Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu.

Ospice su najprepoznatljivije po točkastom osipu, ali prvi simptomi nalikuju prehladi ili gripi i mogu uključivati visoku temperaturu, curenje nosa, kihanje, kašalj te crvene, bolne, suzne oči. Nekoliko dana kasnije, unutar obraza i na stražnjoj strani usana mogu se pojaviti bijele mrlje, a tek onda karakterističan osip. Obično se javlja na licu i iza ušiju, a potom se širi na ostatak tijela.

Većina oboljelih oporavlja se u roku od tjedan do deset dana, ali ospice mogu uzrokovati ozbiljne probleme, uključujući upalu pluća, napadaje, meningitis i sljepoću, ako se prošire na pluća ili mozak.

Bolest se liječi odmorom i pijenjem puno tekućine, dok paracetamol ili ibuprofen mogu ublažiti visoku temperaturu. Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) dio je rutinskog cijepljenja u djetinjstvu, a daje se u dvije doze: u dobi od 12 do 15 mjeseci i obično u dobi od četiri do šest godina.

Pročitajte više