Mama troje djece objasnila zašto ih nikad ne traži pomoć oko kućanskih poslova

Koliko ste puta zamolili svoje dijete da vam pomogne nešto obaviti po kući? To je tipična fraza koja se mnogima čini bezazlena, ali feministica i majka troje djece Sam Kelly smatra da njezino korištenje može biti itekako opasno za budućnost vaše djece. Ona koristi potpuno drugačiji pristup koji je objasnila u objavi na svom Instagram profilu.

Kaže da se trudi nikada ne koristiti izraz "pomoć" kada djeci govori o poslovima upravljanja domom. Kelly objašnjava da, kada djeci kažemo frazu poput "pomozi mami", zapravo impliciramo da je mama ta čiji je posao upravljanje domom i održavanje reda i čistoće, a svi ostali "samo pomažu".

"Upravljanje domom je timski rad cijele obitelji. Zato umjesto riječi 'pomoć' treba koristiti riječ 'posao'", objašnjava Kelly te dodaje da tako djeci prenosimo poruku da je upravljanje domom stvarni posao koji nije nužno ugodan ni zabavan.

Ali ta riječ ne treba imati ni negativnu konotaciju, kaže Kelly: "Zdravo je da djeca posao vide kao nešto moralno neutralno. Moraju shvatiti da život sa sobom nosi i određene odgovornosti."

Osim toga, razne studije otkrile su da poticanje djece na obavljanje kućanskih poslova može pomoći u njihovom formiranju u zdrave, sretne i uspješne odrasle osobe. Od malih nogu usađujete im nesebičnost i temelje radne etike. Također, zajedničkim radom jačate obiteljske veze i zajedništvo.

Pročitajte više