Ovo je 8 razloga zbog kojih neke žene ne mogu dojiti

Foto: Shutterstock

DOJENJE je prekrasan način hranjenja novorođenčeta - za one mame koje to žele i mogu. Međutim, stvarnost je takva da postoje mnoge žene koje jednostavno ne mogu ili ne žele dojiti iz raznih razloga koji se zapravo ne tiču nikoga osim njih samih. U nastojanju da proširimo umove i postignemo suosjećanje, doista je važno razgovarati o mnogim razlozima zašto neke žene ne mogu dojiti.

Kao posljedica osvještavanja i razgovora o toj problematici, više će se žena susresti s empatijom i razumijevanjem umjesto s osudom i sramom. Osobito u svjetlu ažuriranih smjernica Američke pedijatrijske akademije (AAP), koje predlažu da žene doje dvije godine, dobro je istaknuti neke razloge zbog kojih žene to ne čine.

Mantra "dojenje je najbolje" uvukla se u moderno majčinstvo jer su dobrobiti majčinog mlijeka za bebe, kao i dobrobiti dojenja za samu majku, postale bolje shvaćene. Nažalost, mnoge majke se osjećaju užasno ako ne mogu dojiti ili smatraju da dojenje nije dobro za njih.

Nemogućnost dojenja može čak dovesti do depresije kod nekih žena

"Postoji velik naglasak na dojenju pod svaku cijenu koji utječe na osjećaje mnogih mama o tome koliko su dobre u svojoj ulozi", objašnjava dr. Melissa E. Glassman, medicinska direktorica Klinike za novorođenčad. "Kad dojenje ne ide u skladu s očekivanjima i mame moraju koristiti adaptirano mlijeko u prehrani svoje djece, osjećaju se kao da su iznevjerile svoju bebu, da nisu dobre majke i slično. U svakom trenutku je jako važno majkama biti podrška."

Evo osam uobičajenih razloga zašto žena možda ne može dojiti ili može odlučiti da to ne želi:

Hipoplazija dojke

Hipoplazija dojke - poznata i kao insuficijencija žlijezde ili nedostatak žljezdanog tkiva - stanje je u kojem se, kako Glassman objašnjava, "tkivo žlijezda ne razvija prema očekivanjima, bilo za vrijeme boravka u maternici ili tijekom puberteta". Žene s hipoplazijom dojke ne mogu proizvesti punu količinu majčinog mlijeka potrebnu za dojenje bebe.

HIV infekcija ili druga teška bolest

"Određene infekcije su kontraindikacije za dojenje, kao što su zaraženost HIV-om, aktivna pojava herpesa na dojkama/bradavicama, hepatitis C – ako bradavica krvari i slično."

Kemoterapija

Jasno je da žena koja prolazi kroz liječenje od raka ima mnogo briga i poteškoća u životu. No nije samo činjenica da je možda emocionalno preopterećena jedini problem kod dojenja bebe u tom periodu života. Vjerojatno je liječnik preporučio da ne doji ako se podvrgava kemoterapiji. "Iako su mnogi lijekovi sigurni tijekom dojenja, postoje neki, poput radioaktivnih lijekova i kemoterapeutika, koji uvjetuju prestanak dojenja", objašnjava Glassman.

Operacija dojke

Ako ste u prošlosti imali bilo kakvu operaciju dojke, uključujući biopsiju, smanjenje ili povećanje dojki, mogli biste imati problema s dojenjem.

Lijekovi

Preporučuje se da razgovarate sa svojim liječnikom o svim lijekovima, uključujući dodatke prehrani koje možda uzimate, ako planirate dojiti. Međutim, većina lijekova je sigurna za uzimanje tijekom dojenja. 

Postporođajna depresija ili anksioznost

Ako majka ima problema s dojenjem, to može izazvati depresiju. "Mamino mentalno zdravlje doista može biti narušeno zbog dojenja, osobito ako joj ne ide dobro ili uslijed toga doživljava ozbiljan stres", objašnjava Glassman.

Alergija

Ovo je možda teško dijagnosticirati ili otkriti, ali događa se: prema Kelly Mom, beba bi mogla biti alergična na nešto u majčinom mlijeku. Najvjerojatnije se radi o intoleranciji na mlijeko, osjetljivosti ili alergiji. Ako majka ne može shvatiti na što je točno njezino dijete alergično, može se odlučiti za upotrebu adaptiranog mlijeka kako bi ublažila nelagodu ili simptome svoje bebe.

Pretrpljene traume

Pomisao na dojenje ili sam čin dojenja može izazvati teške emocije kod nekih žena koje su doživjele silovanje ili seksualni napad, prema Pandora's Projectu. Mnoge žrtve odustanu od dojenja bez pokušaja ili neke pokušaju i shvate da nisu u stanju za to i to je u redu.

Koliko god teško bilo, preporučuje se da žrtve ispričaju svom liječniku, primalji, douli, medicinskoj sestri ili savjetnici za dojenje o svom iskustvu. To će im pomoći da dobiju odgovarajuću pomoć i resurse koji su im potrebni pri hranjenju i općoj brizi za dijete, bez obzira na to uključuje li ona dojenje ili ne.

Pročitajte više