Pet fraza koje nikada ne bismo trebali koristiti u vezi, prema bračnoj savjetnici

Foto: Pexels

Održavanje zdravih odnosa zahtijeva razumijevanje. Govor koji koristimo u našim odnosima može ih njegovati ili oštetiti, a prema obiteljskoj i bračnoj savjetnici Tini Fey, postoje određene riječi ili fraze koje mogu uzrokovati više štete nego koristi. Podijelila je nekoliko takvih fraza koje ne bismo trebali koristiti u vezi ili braku.

1. "Ti uvijek…" ili "Ti nikad…"

U žaru neslaganja, možemo nesvjesno reći "Uvijek zaboraviš iznijeti smeće" ili "Nikad me ne slušaš".

"Ove fraze, iako bi mogle biti zadovoljavajuće u ovom trenutku, mogu biti vrlo destruktivne u vezi. Psiholozi ističu da upotreba apsolutnih izraza poput 'uvijek' ili 'nikad' stavlja vašeg partnera u defenzivu, zbog čega je manje vjerojatno da će čuti što zapravo pokušavate reći", navela je Fey za Hack Spirit.

Tvrdi da je to oblik generalizacije koji odbacuje trud našeg partnera i s vremenom može dovesti do ljutnje.

"Umjesto toga, pokušajte konkretnije izraziti svoje osjećaje i potrebe, bez generaliziranja. Na primjer, možete reći: 'Frustriran sam kada te moram podsjećati na smeće. Možemo li zajedno pronaći rješenje?' Ovaj pristup ne samo da izbjegava obrambeni stav, već također potiče suradnju i razumijevanje", preporučuje savjetnica.

2. "Da me voliš, ti bi..."

Ova fraza je zamka veze. To je manipulativna izjava koja ljubav postavlja kao adut za pregovaranje.

"Korištenje ljubavi kao točke utjecaja nije samo nepravedno, već može stvoriti i toksičnu dinamiku u vezi. Stvara pritisak i krivnju, tjerajući vašeg partnera da svoju ljubav dokazuje određenim postupcima ili ponašanjem", naglasila je Fey.

Zdraviji pristup bio bi izraziti svoje potrebe ili želje izravno i s poštovanjem, a da to ne bude test ljubavi našeg partnera. Na primjer, umjesto da kažemo: "Da me voliš, provodio bi više vremena sa mnom", možemo reći: "Osjećam se voljeno kada provodimo kvalitetno vrijeme zajedno. Možemo li to raditi češće?"

3. "Rekao/la sam ti."

"Postoji određeno zadovoljstvo koje dolazi kada ste u pravu, posebno nakon neslaganja. No, izraz 'rekao sam ti' može brzo pokvariti tu pobjedu", kaže savjetnica.

Ova fraza može implicirati da je naš partner inferioran ili nesposoban donositi dobre odluke. "To stvara dinamiku roditelj-dijete u odnosu, što može biti vrlo štetno. Umjesto da se naslađujete kada ste u pravu, pokušajte suosjećati sa situacijom svog partnera", savjetuje Fey.

U vezi se ne radi o pobjedi ili gubitku, već o međusobnom podržavanju i razumijevanju.

4. "Zašto ne možeš biti sličniji...?"

Uspoređivanje partnera s nekim drugim način je kojim im dajemo do znanja da nisu dovoljno dobri takvi kakvi jesu, što može utjecati na njihovo samopouzdanje.

"Sjećam se kada me moj partner tijekom svađe usporedio s jednom od njegovih bivših. To je bilo poput udarca u trbuh. Odjednom sam sumnjala u svoju vrijednost i preispitivala se jesam li mu dovoljna", otkrila je Fey.

Važno je shvatiti da svatko ima svoje snage i slabosti. "Prigrlite svog partnera onakvim kakav jest, a ne onakvim kakvim želite da bude. Umjesto da ga uspoređujete s drugima, slavite njegovu jedinstvenost i osobine koje ga čine posebnim", tvrdi savjetnica.

5. "Nije tako strašno."

Iako se to može činiti kao način za ublažavanje svađe, korištenje fraze "Nije tako strašno" zapravo može biti prilično štetno. Ta fraza može djelovati kao omalovažavanje osjećaja ili zabrinutosti našeg partnera.

"Ono što se vama može činiti nebitnim, moglo bi biti velika stvar za vašeg partnera", napominje Fey.

Odbacivanjem njihovih osjećaja, šaljemo poruku da njihove emocije nisu valjane ili važne. Umjesto minimiziranja, trebamo pokušati priznati i potvrditi njihove osjećaje. 

"Nešto poput: 'Vidim da ti je ovo važno, razgovarajmo o tome', može uvelike pomoći da se vaš partner osjeća saslušanim i shvaćenim. To promiče otvorenu komunikaciju i produbljuje vašu emocionalnu vezu", zaključila je Fey.

Pročitajte više